Zarówno otworzenie nowego jak i adaptacja starego lokalu gastronomicznego wymaga dużego nakładu zarówno finansowego jak i pracy. Oprócz wybrania odpowiedniego menu dopasowanego pod odpowiednią klientelę musimy zadbać też o wystrój, aby chętnie do nas wracali.
Jeszcze przed zaczęciem załatwiania wszystkich spraw i pozwoleń warto przyjrzeć się okolicy. Sprawdzić kto pojawia się w okolicznych barach, co zamawia, czy są to stali miejscowi bywalcy czy przyjezdni. Następnie sprawdzić konkurencję pod względem ceny, standardów oraz jakości.
Jak po odwiedzeniu okolicznych atrakcji wiemy, że mamy szansę zaistnieć, a dokładniej to odbić bezlitośnie klientów konkurencji, możemy się zabrać do dzieła. Najpierw pozałatwianie wszystkich pozwoleń, następnie dopracowanie menu i wystrój wnętrza.
Wnętrze bardzo się liczy w restauracjach. Odpuśćmy sobie od razu plastik. Lepiej stawiać na drewno. Teraz od naszej klienteli zależy jaki to ma być dokładnie design, czy bardziej pod tradycję, czy nowoczesny wygląd.
Dobrym pomysłem jest adaptacja miejscowej chaty albo charakterystycznego dla danego regionu wnętrza. Nad morzem będzie dobrze się do tego nadawać boksy na kształt koi, znane wszystkim z filmów lampy, sztuczne kwiaty imitujące wodorosty oraz elementy wyposażenia statków. Dużo można czerpać z filmów, na ludzi to działa,. No i oczywiście jedzenie musi być pyszne, swojskie i nawiązujące do miejscowych przysmaków.
Stare, okopcone drewno, grubo ciosane belki stropu, specjalnie przyciemnione. Do tego oddzielone stoliki przepierzeniami z desek do połowy wysokości. Wszystko ma być stabilne. Naczynia również w stylu takiej karczmy rodem z filmów kostiumowych. Wszystko spowite ciepłym światłem lamp umieszczonych pod sufitem tworząc cienie w rogach Tutaj też można podawać jedzenie niewyszukane, ale musi być wyśmienite.
Część restauratorów zmaga się jeszcze z kwestią sezonowości. Szczególnie wyraźnie widać to w miejscach turystycznych. Jeśli zamierzamy mieć otwarty lokal przez cały sezon warto zadbać aby równie często jak przyjezdni zaglądali też do niego miejscowi. Co za tym idzie należy też pamiętać o sezonowych elementach wystrojów wnętrz. Duży wybór dodatków znajdziemy w hurtowni dekoracji świątecznych (jak Bomm.pl), poza tym można uzyskać w nich niższą cenę niż w sklepach detalicznych.
Samo otwarcie lokalu gastronomicznego nie da nam gwarancji zysku. Musimy zrobić wszystko aby uzyskać stałych klientów, którzy wyrobią nam renomę. Dlatego warto dbać o detale takie jak wnętrze czy świąteczne dekoracje. Na równi z nimi powinno być menu, najlepiej bazujące na świeżych miejscowych produktach, co też może być reklamą dla restauracji.
Źródło:
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|