Koneserzy kawy, którzy dużo podróżują i jednocześnie są niezwykle przywiązani do ulubionego gatunku swojej małej czarnej, nie są już skazani na tęsknotę za jej ukochanym smakiem.
reklama
Mogą bowiem zabrać ze sobą niewielki i poręczny aeropress, w którym przygotują swoją ulubioną kawę gdziekolwiek będą mieli dostęp do gorącej wody i filiżanki. Aeropress jest minimalistycznym akcesorium, które zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników czarnego, aromatycznego naparu.
Aeropress ma formę tuby z tłokiem i nakrętką ze specjalnym sitkiem. Zajmuje w kuchni niewiele więcej miejsca niż kubek, a w podróży staje się bagażem niemal niezauważalnym. Kawa zaparzona w aeropresie powinna być klarowna, bez nieprzyjemnej goryczki, z żywymi owocowymi nutami. Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów, najlepiej jest poćwiczyć w domu zaparzanie kawy w aeropresie, z użyciem dokładnej wagi kuchennej lub specjalnej miarki, aby potem móc niemal z zamkniętymi oczyma przygotowywać wyśmienitą kawę w dowolnych okolicznościach.
W warunkach domowych najlepiej wykorzystać do przygotowywania naparu z aeropresu kawę świeżo zmieloną w młynku. Doskonale sprawdzają się też kawy mielone na zamówienie, na przykład te z manufaktury MK Cafe Fresh, gdyż zachowują one świeżość na dłużej. Bariści polecają do aeropresu takie kawy jednorodne, jak Colombia Supremo, Kenya AA albo blend kawy Absolute Aroma. Wszystkie z nich dostępne są na zamówienie we wspomnianej manufakturze Mkfresh.pl.
Aeropress należy rozsunąć, wyciągając tłok z tuby i pozostawiając jego końcówkę w środku. Urządzenie trzeba postawić na tłoku, pustą tubą do góry, najlepiej na płaskiej powierzchni, na przykład na blacie. Do tuby wsypuje się odpowiednią ilość kawy, zależną od ilości napoju, jaką chcemy otrzymać. Na jedną filiżankę potrzeba zazwyczaj niecałych 20 g zmielonej kawy. Zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, delikatnie mieszamy (w zestawie z zeropresem sprzedawane są specjalne, szerokie i długie mieszadła dopasowane do rozmiaru tuby) i pozostawiamy do zaparzenia na pół minuty.
Po tym czasie możemy dolać wody do pełna i ponownie odstawić kawę na 30 sekund i wówczas przelać gorącą wodą filtr, którego użyjemy do przecedzania kawy. Robi się to w celu uniknięcia papierowego posmaku w naszym naparze. Można też oczywiście użyć odpowiedniego filtru metalowego, który nie tylko daje świetne efekty, ale może też być wykorzystywany wielokrotnie, co jest dodatkową zaletą w przypadku podróży.
Przelany filtr kładziemy na szczycie tuby, a następnie mocujemy na jej końcu zakrętkę z sitkiem. Warto w tym momencie bardzo delikatnie przycisnąć tubę, jeszcze w pionowej pozycji, aby pozbyć się ze środka nadmiaru powietrza. Tak przygotowana w aeropresie kawa jest gotowa do przelania do filiżanki. Urządzenie należy szybko odwrócić tłokiem do góry i łagodnym, jednostajnym ruchem wycisnąć świeżo zaparzoną kawę do filiżanki, którą można wcześniej delikatnie podgrzać, używając gorącej wody lub wkładając ją na chwilę do mikrofalówki.
Użytkownicy aeropresu to nie tylko zakochani w smaku domowej kawy podróżnicy, ale również osoby lubiące prostotę i wygodę, która pozwala im jednocześnie na cieszenie się luksusowym smakiem parzonej kawy. Mycie urządzenia jest niezwykle łatwe i szybkie, dzięki czemu parzenie każdorazowo świeżej kawy nie jest już problemem, lecz staje się czystą przyjemnością.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Przełom w załatwianiu spraw urzędowych przez internet! Profil Zaufany wyrobisz zdalnie przez e-bank!
|
|
|
|
|
|