Soki są bardzo popularnym napojem, szczególnie zimą oraz jesienią, kiedy nasza odporność znacząco się obniża. Warto jednak wiedzieć, że sok sokowi nierówny. Wiele osób wybierając ten popularny napój nie zdaje sobie sprawy, że sięga po soki odtwarzane. Mają one niewiele wspólnego z naturalnością oraz zdrowym odżywianiem. Zupełnie inne właściwości mają soki tłoczone.
Soki tłoczone nie są jednak tak łatwo dostępne jak te odtwarzane. Ich produkcja zajmuje bowiem dużo czasu, a także wymaga niemałych nakładów pracy. Na rynku znajdziemy jednak tłocznie soków (np. zdrowysok.com), które każdego dnia dostarczają nam mnóstwo świeżych witamin.
Wyciskanie soków jest bardzo popularną metodą wydobywania cennych składników z owoców, warzyw oraz ziół. Warto jednak zauważyć, iż podczas korzystania z tradycyjnych wyciskarek oraz sokowirówek znaczna część dobroczynnych substancji pozostaje bezpowrotnie stracona. Z tego powodu powstaje coraz więcej nowych spółek zajmujących się tłoczeniem soku. Soki tłoczone na zimno pozwalają na zachowanie w pełni odżywczych wartości, dostarczając jednocześnie liczne minerały oraz witaminy do naszego organizmu. Co więcej, posiadają one wspaniały aromat oraz smak, a to wszystko bez żadnych polepszaczy!
Ze względu na to, że soki owocowe tłoczone na zimno posiadają liczne właściwości odżywcze, śmiało mogą one zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Do ich produkcji używa się wyłącznie świeżych owoców, wyciskanych na prasie przekładowej. Następnie, soki poddawane są pasteryzacji, której zadaniem jest konserwacja napoju. Jest jednak ona na tyle niska, iż bez problemu pozwala na zachowanie antyoksydantów oraz wartości odżywczych w napojach. Zabieg ten powoduje, że powstają one z bezpośredniego tłoczenia, a ich data ważności wynosi rok od daty produkcji. Tłocznia soków pozwala na uzyskanie napojów, które są wole od wszelkich konserwantów, nie zawierają dodatkowej wody oraz cukru, a także w pełni zachowują swoją naturalną konsystencję oraz smak. Cechą charakterystyczną soków tłoczonych jest ich mętność, a także osad, który zbiera się na dnie butelki. Cały sekret naturalnego pochodzenia soku tkwi w procesie desymentacji bez filtracji.
Metoda wyciskania soków na zimno za pomocą prasy hydraulicznej niesie za sobą wiele licznych korzyści.
Naturalne soki tłoczone na zimno są zatem źródłem licznych witamin oraz minerałów. Spożywane regularnie, mogą uzupełnić ewentualne niedobory w naszym organizmie, z którymi boryka się coraz więcej osób. Stanowią one także doskonałą przekąskę dla osób dbających o linię oraz są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Soki tłoczone na zimno doskonały wybór dla wszystkich, którzy na co dzień w szybki oraz prosty sposób chcą dostarczyć odpowiedniej ilości witamin do swojego organizmu!
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Fachowy montaż paneli fotowoltaicznych gwarancją ich długiej eksploatacji
|
|
|
|
|
|