Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Ekspres ciśnieniowy do kawy i pyszne kawowe napoje

22-11-2016, 10:03

Na popołudniowe spotkanie ze znajomymi lub chwilę relaksu po ciężkim dniu pracy doskonale pasuje filiżanka aromatycznej i przepysznej kawy. Wystarczy dobry ekspres, świeżo mielone ziarna kawy, trochę słodkich dodatków lub przypraw i wyśmienity kawowy napój gotowy.

konto firmowe

reklama


Dla miłośników słodkich smaków

Znakomitą kawę można pić nie tylko w kawiarni, ale i w domu. Przyda się do tego automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy na kapsułki, bita śmietana, słodkie syropy i odrobina rozgrzewającego alkoholu (wersja tylko dla osób pełnoletnich). Miłośnicy słodkości pokochają połączenie aromatycznego i gorzkiego smaku kawy ze słodkimi dodatkami. Popołudniową filiżankę małej czarnej w wersji dla łasucha można przygotować z dodatkiem słodkich syropów lub likierów (tylko dla dorosłych), np. likieru amaretto, pomarańczowego, wiśniowego lub malinowego. Po dodaniu zaledwie łyżeczki syropu, kawa nabierze przyjemnego, słodkawego i owocowego smaku. Dla jeszcze większej przyjemności i słodkości, do filiżanki kawowego napoju jako jego zwieńczenie można dodać bitą śmietanę z odrobiną cukru lub ubity serek homogenizowany.

Doskonale smakują również kawy z dodatkiem masy kajmakowej i mlecznej czekolady. Najpierw podgrzewa się słodką masę, dodaje do niej odrobinę śmietany i wlewa do wysokiej szklanki. Drugą warstwę tworzy czekolada rozpuszczona w śmietance. Świeżo zaparzoną kawę wlewa się dopiero jako trzecią warstwę i dekoruje bitą śmietaną. To prawdziwy kawowy smakołyk na specjalne okazje. Hitem wśród słodkich kaw są również napoje z dodatkiem pokruszonych czekoladowych, maślanych lub korzennych ciasteczek wymieszanych ze słodką śmietaną i wyłożonych na dno szklanki lub filiżanki. Taka kawa to pobudzający napój i deser w jednym.

Aromatyczne delikatne kawy

Ekspresy ciśnieniowe do kawy (więcej na Dolce Gusto) umożliwiają też przygotowanie kawowego napoju z nutą korzennych aromatów. Wystarczy, że w ekspresie zaparzysz espresso ze świeżo zmielonych ziaren arabiki lub robusty i dodasz do niego wybrane przyprawy i miód. Mielony kardamon i cynamon to najczęściej używane dodatki, dzięki którym kawa nabierze wyjątkowego smaku. Doskonałym połączeniem rozgrzewającym w mroźne zimowe dni jest mocne espresso z odrobiną miodu pitnego i piernikową przyprawą (goździki, kardamon, cynamon). Miłośnicy ostrzejszych smaków pokochają kawę z odrobiną mleka, tartym imbirem, goździkami, kardamonem, cynamonem i czarnym pieprzem. Kawa z waniliową nutą, skórką cytrynową i kardamonem jest lekko słodka, a jednocześnie orzeźwiająca. Świetnie smakuje również świeżo zaparzone espresso z gorzkim kakao, odrobiną chili i rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Kawy z owocową nutą  

Okazyjna filiżanka małej czarnej serwowana jak w najlepszej kawiarni może być słodkim deserem, rozgrzewającym napojem na chłodne dni lub owocowym orzeźwieniem. Słodką śmietanę wystarczy połączyć z owocowym syropem lub konfiturą, dodać odrobinę cukru i startą skórkę cytryny lub pomarańczy, żeby wyczarować aromatyczny kawowy napój z owocowym finiszem. Kawę można udekorować bitą śmietaną, na nią położyć wydrążoną pulpę z marakui lub polać odrobiną cytrusowego syropu. Zimową porą warto spróbować przepysznej kawy z syropem lub konfiturą malinową. Dla większego efektu rozgrzewającego do filiżanki espresso można dodać odrobinę nalewki lub likieru (tylko osoby pełnoletnie). Dobry ekspres ciśnieniowy i kilka dodatków pozwolą przygotować dla siebie kawowy napój bez wychodzenia z domu. Słodkie kawy zastąpią deser, a te z dodatkiem korzennych przypraw i likierów, rozgrzeją w chłodne dni.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              



Ostatnie artykuły:

fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E