W kosmosie trudno o dobrą kawę. Trudno powiedzieć, czy to mogło hamować podbój kosmosu, ale już niebawem na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajdzie się pierwszy ekspres.
reklama
Pod koniec ubiegłego tygodnia NASA poinformowała o tym, jakie ładunki zostaną dostarczone na Międzynarodową Stację Kosmiczną w ramach planowanego szóstego lotu zaopatrzeniowego statku Dragon opracowanego przez SpaceX.
Dragon ma transportować do stacji ponad 1900 kg ładunku. W tym ładunku znajdzie się kosmiczny ekspres do kawy określany jako ISSpresso (od ISS, czyli skrótu oznaczającego stację kosmiczną).
Nie jest to zwykły ekspres, bo przy braku ciążenia ciecze zachowują się całkiem inaczej niż na Ziemi. Już same prace nad tym urządzeniem były okazją do sprawdzenia w praktyce pewnych teorii na temat zachowania cieszy. W czasie tworzenia ekspresu opracowano kilka opatentowanych już technologii, które mają znaleźć zastosowania zarówno w podboju kosmosu, jak i... przy nowych technologiach parzenia kawy.
Kosmiczny ekspres waży 20 kg. Jest zbudowany całkiem inaczej niż zwykłe ekspresy, np. woda transportowana jest w metalowej rurze, która musi wytrzymać ciśnienie 400 barów. Poza tym ten ekspres spełnia wymagania bezpieczeństwa stawiane urządzeniom stosowanym w kosmosie, np. zawiera zapasowe kluczowe komponenty. Urządzenie może służyć do przygotowania kawy espresso, ale także herbaty, innych naparów oraz bulionu.
źródło zdjęć: Argotec
Urządzenie zostało opracowane przez włoskie firmy Lavazza oraz Argotec. Pierwsza z firm jest znana jako producent ekspresów i importer kawy. Druga firma zajmuje się m.in. żywnością do spożywania w kosmosie. Można powiedzieć, że obie firmy wyeksportują w kosmos włoski sposób przygotowania kawy, co podobno szczególnie cieszy astronautów włoskich. Niezależnie od tego ekspres musi być przystosowany do standardów stacji międzynarodowej. Da się go podłączyć do zasilania 120 V i jest on przystosowany do standardowych torebek NASA, jakich używa się do picia w kosmosie.
Informacje o kosmicznym ekspresie do kawy możemy traktować jak nieistotną ciekawostkę. Przypomina to jednak, że podbijanie kosmosu to nie tylko przesuwanie granic technologicznych. To także wyzwanie dla ludzkiej wytrzymałości fizycznej i psychologicznej. Wielu z nas zaraz po przeczytaniu tego tekstu może iść i przygotować sobie ulubiony napój (niekoniecznie kawę). Możemy też na różne sposoby urozmaicać swoją dietę. Dla kosmonautów to nie jest takie proste. Jeśli w przyszłości ludzkość ma przemierzać kosmiczne przestrzenie, trzeba zapewnić ludziom wszystko co konieczne dla dobrego samopoczucia. Również z tego powodu NASA interesuje się drukarkami 3D do produkcji żywności.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|