Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Sery pleśniowe w rumieńcach dojrzałych gruszek z ogrodu – daj się porwać wyobraźni w kuchni!

07-09-2015, 17:51

Sezon na gruszki kojarzy się z pełnią lata lub jego schyłkiem, kiedy dojrzałe owoce zachęcają do konsumpcji. Można wówczas stworzyć dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających, a koneserom dadzą powód do zazdrości. Wystarczy użyć wyobraźni i zestawić soczystą klapsę czy konferencję z dobrym serem pleśniowym, żeby przekonać się, że jego znakomity smak w parze ze słodkim sokiem owoców... po prostu nie ma sobie równych.

konto firmowe

reklama


Dla smaku i zdrowia

Gruszki zestawione z serem pleśniowym są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe . Oba produkty są bogate w potas, który pełni ważną funkcję w organizmie, pozytywnie wpływając między innymi na krążenie i prawidłową pracę serca. Mają wiele witamin, w tym A i B. I chociaż sery nie zawierają błonnika, to gruszki mają go sporo - razem stanowią zatem pożywną przekąskę.

Sztuka łączenia sera z gruszką - to całkiem proste

Aby przyrządzić znakomite danie gruszkowo-serowe, nie trzeba wielkich umiejętności, wystarczy odrobina wyobraźni i fantazji w łączeniu smaków.

Najprostsze w wykonaniu są przekąski gruszkowo-serowe na zimno. Choć przyrządza się szybko, pamiętaj o tym, by były gotowe odpowiednio wcześniej przed podaniem – smaki składników muszą mieć czas, by się odpowiednio „przegryźć”. I tu masz ogromne pole do wyobraźni – możesz przygotować typowe koreczki, ale zamiast sera żółtego użyć odpowiednio twardego sera pleśniowego, na przykład Castello Blue Traditional, a kawałek gruszki położyć na wierzchu i wszystko przebić wykałaczką. Nie zapominaj jednak, że gruszka szybko ciemnieje, dlatego po obraniu dobrze jest skropić ją odrobiną soku z cytryny. Jeżeli taki koreczek potraktujesz jako podstawę, już tylko od Ciebie zależy, co jeszcze dołączysz do zestawu. Możesz sięgnąć po inne owoce lub kawałek wędliny, wszystko w zależności od smaku, jaki ma dominować - słony czy słodki. Oczywiście, dodatkowe składniki nie są obowiązkowe - ser z gruszką dostarczają wystarczająco dużo smakowych doznań.

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, znakomitym pomysłem może okazać się połączenie dojrzałej, soczystej gruszki z serem w… „zwyczajnej” sałatce. Drobno pokrojone produkty skropione octem balsamicznym lub wyłącznie sokiem z cytryny, są znakomite jako dodatek, ale także jako samodzielne danie. Potrawę możesz wzbogacić owocami granatu lub różnymi rodzajami gruszek, które zróżnicują smak.

Kolejna alternatywa to wykorzystanie sera kremowego, takiego jak choćby Castello Creamy Blue, który łatwo się smaruje i ma ostry, ciekawy smak. Wystarczy pokroić obrane gruszki na mniejsze kawałki lub plastry i, traktując je jako bazę, posmarować serem. Takie niby-kanapeczki są ciekawą i nietypowa przekąską. Uwaga! Gruszki muszą być twarde, aby się nie rozpadły.

Szukasz więcej przepisów i inspiracji do wykorzystania serów Castello we własnej kuchni? Koniecznie wejdź na http://www.castellocheese.com/pl-pl/.

sery plesniowe

A może przystawki na ciepło?

Czemu nie, sery możesz także potraktować jako dodatek lub podstawę dania. Wydrążone gruszki, napełnione konfiturą z innych owoców, najlepiej kwaśnych, posyp serem pleśniowym i zapiecz w piekarniku. Do przygotowania nadzienia możesz uczyć żurawiny, która znakomicie łączy się smakowo zarówno z gruszką, jak i z serem. Możesz też postawić na porzeczki. W rezultacie otrzymasz danie jednocześnie proste i wykwintne, mające wiele odmian - jego smak zależy bowiem nie tylko od rodzaju gruszki czy owoców użytych do sporządzenia nadzienia, ale także od gatunku sera.

Na podobnej zasadzie możesz przyrządzić grzanki. Gruszka tym razem stanie się rodzajem konfitury, którą możesz przygotować na szybko, blanszując owoce w osłodzonej wodzie lub podsmażając z cukrem na patelni. Gruszki w tej wersji, położone na kromce pieczywa tostowego, przykryte plastrem sera pleśniowego wystarczy zapiec w piekarniku.

Tę samą, stworzoną na szybko konfiturę, możesz wykorzystać jako dodatek do sera pleśniowego, który panierujesz w jajku i bułce tartej, a następnie smażysz jak kotlety. Na ciepłe plastry sera kładziesz wówczas przysmażone gruszki i gotowe.
Uwaga: znakomity do smażenia będzie przerośnięty niebieską pleśnią ser, taki jak Castello Blue.

Gdy sezon gruszkowy w pełni, warto wykazać się kreatywnością i połączyć wyjątkowy smak tych soczystych owoców z serami pleśniowymi. Eksperymentując, niczego nie ryzykujesz, bo przecież wyśmienita gruszka zestawiona z wyjątkowym smakiem sera pleśniowego zwyczajnie nie może być niesmaczna.

 

Źródło: Publikacja opłacona

Komunikaty Firm

Jeśli chcesz, aby informacja Twojej firmy pojawiła się w DI pisz pod adres: kf@di24.pl.
Redakcja DI nie odpowiada za treść i poglądy zawarte w informacjach prasowych i publikacjach opłaconych.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              



Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E



fot. DALL-E