Rozmowy grupowe FaceTime wyłączone do czasu naprawy błędu

29-01-2019, 14:35

Jeśli korzystasz z urządzeń Apple, zobaczysz, że firma zablokowała (tymczasowo) grupowe rozmowy w aplikacji FaceTime. Błąd w systemie operacyjnym pozwalał na szpiegowanie innych użytkowników.

Przypadkowo odkryty błąd w FaceTime pozwalał na podsłuchiwanie innych użytkowników. Wystarczyło, by osoba ta również dysponowała urządzeniem Apple - wówczas zaraz po rozpoczęciu połączenia wideo można było w funkcji rozmów grupowych dodać własny kontakt. Wtedy można było podsłuchać dźwięk z telefony rozmówcy, nawet jeśli nie odebrał on połączenia.

Po demonstracji błędu (i możliwości jego wykorzystania) na Twitterze Apple zareagował szybko, wyłączając tymczasowo usługę połączeń grupowych w FaceTime. Jeszcze w tym tygodniu ma pojawić się łatka systemowa.

Martwisz się o swoją prywatność w związku z tym błędem? Jeśli nie masz na telefonie szeregu nieodebranych połączeń FaceTime - niepotrzebnie. Wyłączenie usługi po stronie apple'woskich serwerów nastąpiło w nocy czasu polskiego i niedoszły szpieg nie miał zbyt wiele czasu na wykorzystanie błędu.

Zobacz, co piszą na ten temat inne media

9to5Mac, MacRumors, Niebezpiecznik


  
znajdź w serwisie

RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Październik 2019»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031