Google
email:   hasło:   
zapamiętaj mnie   rejestracja  •   nie pamiętasz hasła?
Niedziela, 5 lipca 2009
Interwencje DI
Listy Czytelników
Porady DI

MSZ kieruje do strony... porno (aktualizacja)

Marta Klimowicz, 03-01-2009, 18:18, Komentarzy: 4
Listy Czytelników

Link na stronie MSZ prowadzi do strony pornograficznej, natomiast e-mail konsula Filipin jest adresem supportu firmy dostarczającej... siłę roboczą. Najwyraźniej urzędnicy zapomnieli o urzędowych domenach.

reklama

Polandconsulatekarachi.com
fot. - Polandconsulatekarachi.com
Jeden z Czytelników Dziennika Internautów zwrócił nam dziś uwagę na ciekawe informacje, jakie znaleźć można na oficjalnej rządowej witrynie. Jeden z linków zamieszczonych na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych miał kierować do strony polskiego konsulatu w pakistańskim mieście Karaczi. Kliknięcie na link wywołuje jednak pytanie o pełnoletniość. Jej potwierdzenie otwiera stronę pornograficzną.

W liście od Kamila czytamy:

Przeglądając stronę polskich placówek dyplomatycznych na stronie MSZ można natknąć się na kilka ciekawych informacji. Konsulat Generalny RP w Karachi, Pakistan - e-mail: cgpoland@go4b.net.pk

www.karachikg.polemb.net, www.polandconsulatekarachi.com

Właściciel drugiej domeny najwyraźniej zapomniał opłacić domenę, gdyż obecnie prowadzi ona do... strony erotycznej.

Następnym przykładem są Filipiny - Konsulat Generalny RP w Manili e-mail: mailadmin@uplines.net

Adres e-mail raczej nie jest kierowany do konsula, gdyż na stronie uplines.net jest on podany jako główny e-mail do supportu.

Sporo polskich konsulatów znajduje się w domenach .com, .net, .org. Przykładowo konsulaty RP w Nowej Zelandii znajdują się w domenie co.nz oraz org.nz sugerując, że polski konsulat jest... nowozelandzka firmą. Duża część placówek znajduje się w domenie polemb.net, sama ta strona jest już dość ciekawa i warta zainteresowania.

Takie przykłady można mnożyć. Zastanawiam się, czy polski MSZ ma jakąkolwiek kontrolę nad domenami, w których występują polskie placówki dyplomatyczne. Czy w prawie 40-milionowym kraju tak trudno jest zapewnić strony i e-mail w domenie gov.pl lub msz.gov.pl? Jeśli ministerstwo nie ma środków na serwis informacyjny np. dla Filipin, to może przynajmniej jakaś strona-wizytówka z podstawowymi informacjami oraz normalny adres e-mail?

Dla porównania, jak to się robi w Wielkiej Brytanii

Jak wynika z informacji TVN24 opisywany przypadek strony konsulatu z treścią porno nie jest atakiem hakerów, a raczej wynika z niefrasobliwości urzędników państwowych. Nieopłacona domena została przejęta przez witrynę pornograficzną.

Podobnie stało się z domeną poland.org.nz, na której powinna znajdować się oficjalna strona Ambasady RP w Nowej Zelandii. Najwidoczniej i ona nie została na czas opłacona i obecnie wyświetla linki reklamowe. Adres witryny stale znajduje się na stronie MSZ jako odnośnik do oficjalnej strony ambasady.

Dziwić może nieumieszczenie wszystkich stron i adresów e-mail konsulatów i ambasad w domenie gov.pl lub msz.gov.pl, co - jak się wydaje - powinno być standardową praktyką w przypadku tego typu urzędowych witryn. W poniedziałek będziemy pytać urzędników z MSZ o wyjaśnienia w tej sprawie.

Aktualizacja

Jak poinformowało nas Ministerstwo Spraw Zagranicznych resort jest w trakcie realizacji projektu, którego głównym celem jest przebudowa strony internetowej. Wiązać się ma z tym również ujednolicenie wszystkich adresów stron internetowych Ambasad, Konsulatów Generalnych oraz Instytutów Polskich na całym świecie, tak aby znajdowały się domenie msz.gov.pl. Obecny stan wynika z zaszłości technologicznych. Termin zakończenia realizacji tego projektu przewidziany jest na drugą połowę 2009.

UWAGA: Wybrane listy zostały przesłane przez czytelników do redakcji Dziennika Internautów. Publikujemy je, by dać możliwość wypowiedzi użytkownikom internetu oraz dotarcia z nurtującymi ich problemami do szerszego grona odbiorców. Czytelnicy mogą podzielać poglądy autorów listów lub mieć odmienne zdanie - swoją opinię możecie wyrazić w komentarzach, do czego Was gorąco zachęcamy. Treści publikowanych listów mogą zawierać prywatne poglądy internautów, które nie odzwierciedlają poglądów redakcji DI.

Listy prosimy kierować na adres: listy@di.com.pl

Źródło: e-mail, TVN24
Komentarze    Dodaj nowy     Zobacz wszystkie (4)  RSS  Śledź przez RSS
Dodaj nowy komentarz (rozwiń)
Co warto jeszcze przeczytać?












fot. DI


Zamów Newsletter DI

  • informacje zawsze wieczorem
  • w wersji TXT i HTML
  • konkursy i nagrody dla wszystkich!
Newsletter DI
oferty
 
Netbook ASUS Eee PC 1000H GO Netbook ASUS Eee PC 1000H GO - Intel Atom N270 (1,6 GHz), 1 GB RAM, 160 MB HDD, modem 3G. Komputer Świat poleca!
The Sims 3 Simsy 3 The Sims 3 - najnowsza wersja kultowej gry! tylko teraz w promocji gra Freedom Force GRATIS!
Michael Jackson Muzyka nie umiera. Michael Jackson - King of pop dwupłytowy album najlepszych utworów legendarnego artysty. Odkryj go na nowo!
Pasaż Finansowy DI - AC OC Liberty Direct - AC i OC 30% taniej! Assisstance w cenie OC! Oblicz składkę bez zobowiązań »
eKonto - 0 zł - mbank konto bankowe bez opłat - 0 zł otwarcie, prowadzenie i przelewy 0 zł za kartę i bankomaty! »
Pasaż Finansowy DI - Kredyt mieszkaniowy Szansa na własne M - "Rodzina na swoim".
Dla kogo kredyty mieszkaniowe z dopłatą?