Google
email:   hasło:   
zapamiętaj mnie   rejestracja  •   nie pamiętasz hasła?
SG

Fałszywe e-maile także od Naszej-Klasy

Marcin Maj, 19-04-2008, 15:22, Komentarzy: 21

Również do użytkowników serwisu Nasza-Klasa.pl zaczęły w ostatnich dniach trafiać e-maile, które podszywają się pod wiadomość wysłaną przez mechanizmy serwisu i próbują nakłonić użytkownika do odwiedzin na podejrzanej stronie. Rzecz jest godna uwagi, bo z Naszej-Klasy korzysta wielu niedoświadczonych internautów.

Wygląda na to, że spamerzy i cyberprzestępcy doceniają polski rynek internetowy, podobnie jak zagraniczni giganci. Wczoraj gdy informowaliśmy o atakach na użytkowników Fotka.pl, zwróciliście nam w komentarzach uwagę na spam podszywający się pod Naszą-Klasę. Jeden z Czytelników przesłał nam przykład oszukańczego e-maila.

Podobnie jak w przypadku ataku na użytkowników Fotki, e-maile do "klasowiczów" udają powiadomienie o otrzymaniu wiadomości prywatnej w serwisie. Na tym podobieństwa się nie kończą – w temacie wiadomości jest drobna literówka (brak kropki nad "ż") a jej kodowanie nie przystaje do polskich realiów.

Nasza-klasa.pl - fałszywa wiadomość
fot. - Nasza-klasa.pl - fałszywa wiadomość

W wiadomości znajduje się obrazek z logotypem Naszej-Klasy oraz fragment kuszącej wiadomości w języku angielskim (Hello! Love You) lub polskim (Nie potrafię żyć bez Ciebie). Do tego jest link, który wygląda jakby prowadził do profilu użytkownika popularnego serwisu. W rzeczywistości może on prowadzić do różnych stron w domenach takich jak en-us42.net lub dns38.net.

Strony do których prowadzi link sprawdzaliśmy kilkoma narzędziami do skanowania linków (LinkScaner, McAfee SiteAdvisor, Dr. Web). Żadne z nich nie mogło połączyc się ze stroną. Jedynie SiteAdvisor rozpoznał adres jako reklamowany w spamie, ale trudno w tej chwili powiedzieć jakie zagrożenia mogły się wiązać z otworzeniem linka.

Powiedz znajomym!

Z pewnością warto uczulić znajomych na podobne wiadomości. W przypadku serwisu Nasza-Klasa ma to szczególne znaczenie, bo korzysta z niego wielu mniej doświadczonych internautów. Niektórzy z nich zaczęli wręcz korzystać z internetu po to, aby mieć dostęp do tego właśnie serwisu. Jeśli mamy takich znajomych – warto im powiedzieć o zagrożeniu. W pewnym sensie dotyczy ono nas wszystkich, bo im więcej zainfekowanych komputerów na świecie, tym więcej spamu w skrzynkach.

Dziękujemy wszystkim czytelnikom, którzy podesłali przykłady spamu i zwrócili uwagę na problem w komentarzach.

AKTUALIZACJA

Jeden z czytelników, któremu udało sie otworzyć podejrzaną stronę donosi, że zachęca ona do pobrania pliku podszywającego się pod instalację Flash Playera. Plik ten zawiera trojana będącego wariantem Agent.NEQ (według VirusTotal).  Scenariusz ataku jest więc bardzo podobny jak w przypadku ataku na użytkowników Fotka.pl.

 

Clip to Evernote
Źródło: materiał nadesłany do redakcji

Warto przeczytać:

Komentarze    Zobacz wszystkie (21)
Dodaj nowy komentarz (rozwiń)
To warto przeczytać














Najnowsze Programy

F Twitter RSS Gmail m.di24.pl

RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
RSS - Recenzje


reklama

Expander
Porównamy dla Ciebie promocje w 26 bankach więcej...

mBank
Najchętniej polecane konto osobiste! więcej...

Archiwum

« Luty 2012 »
PoWtŚrCzwPtSbNd
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Serwisy specjalne:
Wydarzenia: