Nieprzyjemne objawy towarzyszące wzdęciom
- Napompowany, widocznie powiększony brzuch.
- Nieprzyjemne odczuwanie gazów w żołądku i przełyku.
- Odbijanie się w przełyku.
- Uczucie nadmiernego wypełnienia po posiłku.
- Odgłosy „bulgotania” czy też „przelewania się” w jamie brzusznej.
- Mdłości i nudności, szczególnie nasilone po posiłku.
- Skurcze i bóle brzucha.
Przyczyny
Wzdęcia towarzyszą pozbywaniu się gazów przez nasz układ trawienny, co jest zupełnie naturalnym procesem fizjologicznym, ale gdy przebiega on zbyt intensywnie, może stać się bolesny.
Do powstawania wzdęć przyczyniają się:
- Niektóre potrawy, takie jak: fasola, brokuły, kapusta, kalafior, rzepa, por.
- Napoje gazowane, tłuste i ciężkostrawne dania.
- Cukry, a w szczególności zawarta w owocach i sokach owocowych fruktoza, która przechodzi do jelita w niestrawionej postaci i wymaga dokładniejszego przetworzenia w gazotwórczych procesach trawiennych.
- Przetwory mleczne – szczególnie, w przypadku tzw. nietolerancji laktozy, która występuje, gdy nasz organizm nie trawi cukru zawartego w mleku, czyli właśnie laktozy.
- Ciężkostrawne posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów i tłuszczy.
- Szybkie jedzenie posiłków i połykanie powietrza w czasie jedzenia.
- Zbyt obcisłe w okolicach żołądka ubrania, utrudniające pracę układu trawiennego
i perystaltykę jelit.
- Stres i napięcie, które prowadzą do licznych problemów w naszym organizmie, w tym także w przewodzie pokarmowym.
Skuteczne rady na wstydliwy problem
Szybkie w działaniu i pomocne przy wzdęciach są leki zobojętniające kwas żołądkowy i regulujące procesy trawienne takie jak np. lek na wzdęcia Rennie® Istnieje też szereg skutecznych sposobów, dzięki którym pozbędziemy się wzdęć na dłużej:
- Unikanie potraw wywołujących wzdęcia, szczególnie warzyw kapustnych (kapusty, brokułów), strączkowych (fasoli)
- Wyeliminowanie z diety napojów gazowanych, w tym piwa
- Rezygnacja z tłustych i ciężkostrawnych posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów.
- Unikanie popijania posiłków zimną wodą, najlepsza będzie ta o letniej temperaturze.
- Picie ziół takich jak np. mięta czy koper włoski, znanych ze swojego dobroczynnego wpływu na układ trawienny.
- Jedzenie przetworów mlecznych z dużą ilością prebiotyków regulujących pracę układu pokarmowego. Oczywiście, jeśli nie mamy nietolerancji laktozy.
- Ograniczenie owoców i soków owocowych, ze względu na wysoką zawartość fruktozy (cukru).
- Lekkostrawna dieta, oparta na lekkich posiłkach, spożywanych o regularnych porach.
- Chodzenie w wygodnych, nieobciskających żołądka ubraniach.
- Wolne delektowanie się posiłkiem i jedzenie z zamkniętymi ustami, co zapobiega nadmiernemu połykaniu powietrza podczas jedzenia.