Z czego słynie kuchnia azjatycka?

12-06-2018, 07:41

Wietnam, Chiny, Japonia – to te kraje w szczególności przyczyniają się do szerokiego rozpowszechnienia kulinariów kontynentu azjatyckiego. Dzięki ich tradycji oraz specyficznym stylom gotowania, a także wielorakim oryginalnym produktom stanowiącym bazę wyjściową do przyrządzania poszczególnych potraw, smakosze z całego świata mogą degustować wyrafinowane, orientalne dania jakie od wieków uznawane są za zdrowe, wartościowe i odżywcze, jak żadne inne. Poprzez regularne spożywanie specjałów rodem z Azji, możliwe okazuje się pozbycie nadmiernych kilogramów, naturalnie redukując zbędną tkankę tłuszczową, jak również uniknięcie chorób cywilizacyjnych, których ze względu na nieodpowiednie i niskiej jakości żywienie jest obecnie coraz więcej.

mat partnera

Znane każdemu

Wchodząc do restauracji w stylu azjatyckim, czy nawet przeglądając ofertę sklepów internetowych typu Harmonia Smaków, proponujących szeroki wybór rozmaitych artykułów żywnościowych z tego kontynentu, można stwierdzić, iż za bazę wyjściową do kucharzenia mieszkańcy tego zakątka uznają ryby, drób, warzywa i owoce w postaci surowej, ale przede wszystkim ryż, olej sojowy, wasabi, czy olej sezamowy. Bez tych paru ostatnich produktów nie byłoby smaków Azji. Generalnie, podstawą kulinariów w tym rejonie świata okazuje się zwłaszcza wykorzystanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest natomiast wskazane spożywanie słodyczy, nabiału oraz czerwonego mięsa. Naczelne pozycje w menu każdej jadłodajni azjatyckiej komponują sushi, sajgonki, kaczka po pekińsku. To oczywiście nie wszystko, co społeczeństwo tego kontynentu ma do zaoferowania w swej gastronomii. By poznać prawdziwe tamtejsze bogactwo nietuzinkowych egzotycznych smaków, bardzo intensywnych i wyrazistych, koniecznie trzeba sięgnąć po znacznie więcej. W propozycjach sklepu Harmonia Smaków, który jest przykładem punktu dystrybucji specjałów Azji dostępne są chociażby rozliczne sosy orientalne – kwaśne, słodkie, piekielnie ostre, marynowany imbir, pasta wasabi, chipsy krewetkowe, prażone algi morskie, ocet ryżowy, makarony w wielorakich odmianach, czerwone mikstury z curry, czy owoce liczi, mango bądź papaja w przeróżnych syropach. Z reguły są to produkty, jakich nie jesteśmy w stanie znaleźć na półkach tradycyjnych sklepów w naszym kraju i zazwyczaj to smaki, których do tej pory nie mieliśmy jeszcze okazji przetestować.

Sekret długowieczności

Patrząc na analizy medyczne, jednoznacznie można stwierdzić, że Azjaci od stuleci znacząco przeganiają Amerykanów, czy też Europejczyków, jeśli chodzi o długość życia. Wynika to właśnie z diety, w której ukryty jest tajnik ich świetnej kondycji zdrowotnej, znakomitej formy oraz sprawności tak fizycznej, jak i intelektualnej, niezależnie od upływającego czasu. Kuchnia w Azji naprawdę jest wyrafinowana smakowo, ale jednocześnie potrafi być niesamowicie odżywcza. Nie ma w niej nic sztucznego, a punktem wyjścia jest postawienie na naturalność i „dary przyrody”. Chętnie stosowane sojowe przysmaki typu tofu czy tempeh, algi, aromatyczne przyprawy, frukty, tak niedoceniane w Europie ryby czy owoce morza, eliminowane u nas na rzecz produktów na bazie mleka krowiego, czy ciężkostrawnego, tłustego mięsa przesądzają o azjatyckiej formie, jaka na chwilę obecną wydaje się być niemożliwa do osiągnięcia przez przeciętnego Kowalskiego.


Następny artykuł » zamknij

SMS na turystycznej ścieżce

Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać




fot. ZUS








Komentarze
comments powered by Disqus
RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Sierpień 2018»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Serwisy specjalne:
Wydarzenia:
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.