Wykorzystanie suchego lodu

21-06-2018, 13:22

Pojawienie się na rynku suchego lodu znacznie poszerzyło możliwości uatrakcyjnienia wszelkiego rodzaju imprez i eventów. Okazuje się jednak, że nie tylko takie zastosowanie ma ten unikatowy produkt – pojawiła się bowiem również szansa na przechowywanie żywności bez prądu i zamrażarek, a więc w plenerze, na słońcu i w trudno dostępnych zakątkach przyrody.

mat partnera

Czym jest suchy lód?

Suchy lód jest zestalonym dwutlenkiem węgla. Sublimuje on w temperaturze pokojowej, co oznacza, że ze stanu stałego (zamrożenia), przechodzi bezpośrednio w lotny (z pominięciem fazy ciekłej – stąd jego nazwa). Jego temperatura jest bardzo niska i wynosi -78,5 stopnia Celsjusza. Suchy lód jest bezbarwny, niepalny i całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i środowiska. Nie posiada smaku ani zapachu, a na naczyniach nie pozostawia żadnego osadu, ani nawet wilgoci. Ponadto posiada jeszcze jedną, cenną zaletę – okazuje się, że suchy lód ma właściwości antyseptyczne, czyli zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki tym wszystkim cechom produkt znajduje szerokie zastosowanie przy organizacji imprez, przyjęć i różnych eventów.

 

Wesela

Coraz częściej możliwości, jakie stwarza suchy lód, wykorzystuje się na weselach. Bardzo efektowne i romantyczne są np. toasty wznoszone szampanem z mgiełką, czy taniec młodej pary na parkiecie pokrytym welonem z białej, gęstej mgły. Za pomocą suchego lodu można tworzyć imponujące dekoracje w postaci dymnych fontann, czy wulkanów, z których wydobywa się biała, zamglona lawa.

 

Przyjęcia w plenerze, eventy

Efekty specjalne, jakie uzyskuje się za pomocą suchego lodu sprawiają, że imprezy takie są wyjątkowo widowiskowe i atrakcyjne i na długo zapisują się w pamięci gości. Wytwornica dymu może przyprawić o przysłowiowy zawrót głowy niejednego uczestnika eventu. Dzięki suchemu lodowi można tworzyć nie tylko piękne oprawy wizualne, np. w postaci dymiącego drzewa, przy którym stoi prowizoryczny barek, czy też szwedzkiego stołu, całego spowitego mgłą, ale również serwować doskonale schłodzone dymiące drinki i napoje.

 

Gastronomia

Suchy lód stwarza niesamowite możliwości także w gastronomii. Ponieważ jest całkowicie obojętny dla zdrowia, nie posiada smaku i pozbawiony jest zapachu, można go bez obawy dodawać do napojów i potraw, które, podczas jego sublimacji, pokrywają się piękną, gęstą mgłą. Posiłki serwowane w ten sposób stają się niezwykle atrakcyjne, a zimne drinki i napoje zachwycają swoim wyglądem. Suchy lód pozwala na błyskawiczne schładzanie napojów i potraw nawet w warunkach polowych. Wystarczy umieścić w nim pożywienie tylko na dwie minuty, aby otrzymać odpowiedni efekt. Ponadto, suchy lód umożliwia szybkie zamrażanie produktów, które dzięki temu nie tracą ani na swojej jakości, ani wyglądzie. Mogą być później przechowywane w zwykłej zamrażarce nawet przez rok i dłużej.

 

Zabawa z suchym lodem

Suchy lód może być również niezwykle atrakcyjnym elementem wspólnej zabawy. Przy jego pomocy można stworzyć np. dymiący kociołek wiedźmy, bąbelkowego potwora, czy straszną rękę. Możliwości zależą jedynie od inwencji twórczej. Produkt może też z powodzeniem zostać wykorzystany przez nauczycieli w szkołach na lekcjach fizyki. Umożliwi przeprowadzenie wielu, ciekawych i bezpiecznych eksperymentów naukowych, wzbudzając prawdziwą sensację wśród uczniów.

 

Gdzie kupić?

Na stronie internetowej www.elod.pl znajduje się bogata oferta producenta suchego lodu. Ponieważ sprzedaż odbywa się bez pośredników, oferowane ceny są naprawdę konkurencyjne. Na witrynie można również zapoznać się z niezbędnymi informacjami dotyczącymi bezpiecznego obchodzenia się ze sztucznym lodem, a także jego zastosowaniami, czy wskazówkami pomocnymi w oszacowaniu ilości suchego lodu, jaką należy zakupić, w zależności od jego przeznaczenia lub wielkości organizowanego przyjęcia. Można tam także kupić specjalne mieszadełka do drinków z suchym lodem a także kieliszki z podwójnym dnem do serwowania wyjątkowych shotów.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać



fot. DAGMA







fot. ODO 24


Komentarze
comments powered by Disqus
RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Lipiec 2018»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Serwisy specjalne:
Wydarzenia:
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.