Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

W samej tylko Polsce, w biurach wypija się dziesiątki tysięcy filiżanek kawy dziennie. Jest ona nieodłącznym elementem pracy każdego biura, dlatego warto zwrócić uwagę na pewne aspekty związane z wyborem tej odpowiedniej. Każdy, kto kiedykolwiek pracował w biurze może potwierdzić, że kawa jest prawdziwym środkiem napędowym do pracy i bez niej ciężko jest wyobrazić sobie spotkanie biznesowe z ważnym klientem lub po prostu efektywny, udany dzień. Dziś większość biur jest wyposażona w automatyczne ekspresy na kawę ziarnistą, odchodząc tym samym od zakupu kaw rozpuszczalnych.

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie kawy do biura?
Kawa kawie nierówna, dlatego dokonując wyboru powinniśmy zwrócić uwagę na pewne szczegóły. Najczęściej w ofertach pojawiają się dwa rodzaje kawy. Świeżo palona, prosto z palarni lub którą możemy znaleźć w każdym supermarkecie, brandowaną nazwą dużej marki. Różnica między kawą świeżo paloną a tą drugą jest taka, jak pomiędzy najnowszym modelem BMW i starą Ładą. Obie marki oznaczają samochody, ale pierwsze co rzuca się w oczy to jakość wykonania oraz użytych części. Podobnie jest z kawą.

Kawa do biura powinna być wysokiej jakości, energetyzująca i bardzo aromatyczna, a co najważniejsze smaczna. Zapach świeżo palonej kawy roznosi się po całym pomieszczeniu, działa pobudzająco na zmysły, a także poprawia nastrój. Niestety, nie da się tego powiedzieć o kawie produkowanej na masową skalę przez firmy pod znanymi markami. Niskiej jakości ziarno, które leży na półkach sklepowych nawet do 2 lat, traci swój smak i aromat. Jeżeli przeanalizujemy informacje zawarte na opakowaniu przeciętnej, dostępnej w zwykłym sklepie kawie, zauważymy jak bardzo jej producent próbuje ukryć fakty, które są znaczące przy dokonywaniu wyboru podczas zakupu. Zataja przed nami dane na temat kraju pochodzenia ziaren, stopnia oraz daty palenia. Możemy więc wnioskować, że ziarna są niskiej jakości, a palone były na długi czas przed pojawieniem się na sklepowej półce.

Warto zaznaczyć, że kawa jest najlepsza w okresie do 6 miesięcy od daty palenia. Dla porównania profesjonalni bariści używają kawy nie starszej niż 3 miesiące.  Po okresie kilku miesięcy ziarna zaczynają gwałtownie tracić swoje aromaty, nawet jeśli są szczelnie zamknięte w opakowaniu z wentylem.

Wybór między kawą 100% Arabica a tą z dodatkiem Robusty
Kawa Arabica jest ceniona na całym świecie. Ziarna wysokiej jakości dają łagodny i przyjemny napar o słodkim posmaku. Dodatek Robusty w kawie nada jej charakteru, ale i goryczy oraz większej ilości kofeiny. Mieszanki zawierające do 30% Robusty będą świetnie smakowały jako espresso, americano oraz kawy mleczne. Większa ilość Robusty spowoduje, że kawa będzie nieprzyjemnie gorzka.

Gdzie kupić kawę wysokiej jakości?
Najlepiej zaopatrzyć się w kawę prosto od producenta, czyli w palarni kawy. Finest Coffee https://finestcoffee.pl zajmuje się wypalaniem kaw wysokiej jakości doskonale sprawdzających się w m.in. w automatycznych ekspresach do kawy. Ziarna wypalane na zamówienie i trafiają do biur na terenie całego kraju. Na każdym opakowaniu świeżo palonej kawy znajduje się informacja na temat pochodzenia ziaren, profilu smakowego oraz daty palenia. Klienci palarni otrzymują za pośrednictwem firmy kurierskiej najświeższą kawę na rynku wypalaną specjalnie dla nich.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. Sophos




fot. Freepik




fot. Freepik