Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Biorąc pod uwagę surowiec wykorzystywany do produkcji, wina dzielą się na owocowe i gronowe. Jednak najlepsze wina wytrawne powstają z soków gronowych, bowiem same w sobie zawierają odpowiednią ilość cukru, by otrzymać naturalne wino o umiarkowanej mocy. Na jakość i smak wina wpływa przede wszystkim region uprawy winorośli oraz metoda sporządzenia.

Na litr wina wytrawnego przypada zaledwie 1-5 gramów cukru. Pod tym względem wino wytrawne różni się od reszty win, które zazwyczaj są dosładzane. Oprócz tego, rzadko kiedy na ich butelkach widnieje informacja o zawartości cukru w gr/dm3 a jest to szczególnie istotna informacja dla osób chorych na cukrzycę lub na diecie.

Wino czerwone czy białe?

Według badań, lepsze właściwości prozdrowotne posiada wino wytrawne , szczególnie czerwone. Ponieważ podczas jego produkcji wykorzystywany jest nie tylko miąższ owoców, ale także ich skórki, które stanowią cenne źródło naturalnych przeciwutleniaczy, zapobiegające powstawaniu wolnych rodników. Winogrona także je zawierają, ale jak wykazały badania - nie są w tej postaci tak łatwo przyswajalne. Proces fermentacji wina rozkłada polifenole na prostsze związki, przez co nasz organizm lepiej je przyjmuje. Polifenole nie tylko mają działanie przeciwnowotworowe, ale także przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe.

Z kolei białe wino wytrawne polecane jest osobom na diecie, bowiem cechuje je najniższa kaloryczność spośród pozostałych trunków, dodatkowo również zawierają cenne witaminy świetnie wpływające na zdrowie.

>> Sprawdź ofertę win wytrawnych na wybieramwino.pl

Wino pijmy z umiarem

Pomimo wielu właściwości profilaktycznych i leczniczych nie można zapomnieć, że wino jest przede wszystkim alkoholem, który ma też wiele przeciwwskazań do spożycia.

Jaka jest zatem dopuszczalna ilość do spożycia, by nam pomogło a nie zaszkodziło? Z reguły zaleca się jedną lampkę wytrawnego wina do obiadu, w celu poprawy trawienia i krążenia. Szklanka tego typu trunku zawiera ok. 30 mg czystego alkoholu, co teoretycznie uznane jest za bezpieczną ilość.

Tak więc, lampka wina do posiłku to nie tylko przyjemny rytuał, ale także samo zdrowie.


Z czym podawać wino wytrawne?

Wina wytrawne idealnie sprawdzają się do wszystkich zimnych przekąsek. Natomiast do dań głównych w zależności od rodzaju potrawy.

Czerwone wina wytrawne nadają się do ciemnych mięs (kaczka, gęś, wołowina, wieprzowina), dań z grzybów i tłustych serów. Zaś białe wino najlepiej podawać do białego mięsa (np.drób, jagnięcina, cielęcina), ryb oraz do jaj.

Warto pamiętać, że żadnego wina nie podajemy do zup i potraw z octem.

 

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym http://trywine.eu


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag winotag nols