Witamina B – zastosowanie i występowanie

14-03-2018, 06:39

Witaminy z grupy B niestety nie są wytwarzane czy magazynowane w naszych organizmach naturalnie, dlatego należy pamiętać o regularnym i codziennym dostarczaniu.

Witamina B należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i wspomaga nasze prawidłowe funkcjonowanie. Nie zauważamy ich, ale występują w niemal każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, który przyjmujemy. Wspomagają prawidłowy wzrost, a także odpowiadają za równowagę psychiczną oraz chronią przed nowotworami.

Witaminy z grupy B tworzą szeregi związków chemicznych oznaczonych cyframi.

Witamina B1 – tiamina. Głównym jej źródłem są produkty zbożowe, takie jak kasza gryczana, rycz czy płatki owsiana, a także wędliny i mięsa. Można ją również znaleźć w ziemniakach, słoneczniku czy sezamie. Witamina B1 uczestniczy ona w przemianie węglowodanów oraz procesach neurofizjologicznych i energetycznych. Jej ciężki niedobór może doprowadzić do problemów sercowo-naczyniowych, zaniku mięśni czy nawet porażenie nerwów obwodowych.

Witamina B2 – ryboflawina. Znajduje się w przetworach mlecznych, jajach, drobiu i produktach pełnoziarnistych. Wpływa ona również na przeminę materii w naszym organizmie, dlatego zalecana jest osobom posiadającym problemy z utrzymaniem wagi. Jest niezbędna również dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji, a także osobom narażonym na chroniczny stres czy ciężki wysiłek fizyczny.

Witamina B3 – niacyna. Znajdziemy ją w mięsie, wędlinach, rybach, mleku czy roślinach strączkowych. Chroni nasz organizm przed osłabieniem, schorzeniami skóry, bólami głowy, a nawet apatią. Jej niedobór może skutkować wymiotami, biegunką lub zmianami w obrębie języka i jamy ustnej. 

Witamina B5 – kwas pantotenowy występuje w szczególności w jajkach, warzywach liściastych, roślinach strączkowych oraz mięsie. Zapobiega drętwieniu palców oraz stóp, pomaga również przy zaburzeniach snu i uczuciu chronicznego zmęczenia. 

Witamina B6 – pirydoksyna. Czerpiemy ją z roślin strączkowych, ryb, mięsa czy warzyw liściastych. Konsekwencją niedoboru witaminy B6 mogą być nawet stany depresyjne, wahania nastroju, zmiany naskórne czy niedokrwistość. Jej nadmiar natomiast może skutkować zaburzeniami neurologicznymi. Zalecana jest kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną, ponieważ łagodzi ona jej skutki uboczne. 

Witamina B7 – biotyna, znajduje się w podrobach, mleku, grzybach czy warzywach. Odgrywa ona niezwykle ważną rolę podczas przemiany glukozy, stabilizuje też jej poziom we krwi. Jest więc szczególnie ważna dla cukrzyków. Jej niedobór jest niezwykle rzadki, jednak można go zaobserwować m.in. u osób poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykowej. Jego objawy to bóle mięśni, nudności, wymioty oraz zmiany skórne (stany zapalne).

Witamina B9 – kwas foliowy. Jest odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego. Niedobór witaminy B9 może być szczególnie groźny dla kobiet ciężarnych i skutkować niedorozwojem łożyska lub wystąpienie u dziecka wad cewy nerwowej.

Witamina B12 – cyjanokobalamina. Do jej głównych zadań należy metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Niezbędna jest także podczas syntezy białek i DNA. Niedobór skutkuje niedokrwistością megaloblastyczną, zaburzeniami neurologicznymi, a także depresją. Witaminę B12 znajdziemy w głównej mierze w podrobach.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać










Komentarze
comments powered by Disqus
RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Lipiec 2018»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Serwisy specjalne:
Wydarzenia:
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.