Tylko jeden pączek, a trzy stawki VAT

28-02-2019, 12:41

Tłusty czwartek to szczególna okazja, aby na przykładzie pączków przypomnieć sobie, jak skomplikowany jest polski system naliczania podatku VAT. Fiskus od dłuższego czasu nie jest w stanie podać jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak poprawnie opodatkować ten słodki wyrób.

W obecnym stanie prawnym pączek może być opodatkowany według jednej z trzech stawek VAT: 5%, 8% lub 23%. Rozbieżność, jaka się pojawia, spowodowana jest tym, czy pączek będzie traktowany jako pieczywo czy jako wyrób ciastkarski i jaki będzie jego termin przydatności do spożycia. 

A zatem: pączek będzie opodatkowany według stawki 5%, jeśli zostanie zaklasyfikowany jako pieczywo (pączki dietetyczne), a jego termin przydatności do spożycia nie przekracza 14 dni. Jeśli zostanie sprzedany po tym terminie, to należy zastosować stawkę VAT 23%. 

Z kolei pączki tradycyjne są traktowane jako wyroby ciastkarskie przeznaczone do spożycia w ciągu 14 dni. W tej sytuacji stawka podatku wynosi 8%. Po upłynięciu tego terminu sprzedawcę obowiązuje stawka 23%. Przepisy powodują więc, że im pączek starszy, tym jest… droższy. 

Możliwe, że w 2020 r. ustawodawca wprowadzi zmiany i każdy pączek zostanie opodatkowany stawką 5%. Stanie się tak, jeśli zostanie wprowadzona matryca VAT, która ma zrównać stawki podatku od towarów i usług w wielu obszarach.

Autorka: Aneta Socha-Jaworska, ekspert podatkowo-kadrowy w firmie inFakt


Źródło: materiał nadesłany do redakcji
  
znajdź w serwisie

RSS  


RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Maj 2019»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031