opinie

  • Wybory: analiza opinii wyborców w czasie rzeczywistym

    Narzędzie do monitorowania mediów (głównie) społecznościowych pod kątem opinii na temat liderów partii jest już dostępne w internecie. Komentarze są analizowane i segregowane na pozytywne, negatywne i neutralne.  więcej
    13-09-2011, 10:49, paku, Media
  • Polacy weryfikują firmy w internecie


    © arsenik - istockphoto.com
    Internet oraz opinie najbliższych są dla Polaków najczęstszym źródłem informacji na temat rzetelności firm – to pierwszy wniosek płynący z badania „Rzetelność polskich firm okiem konsumenta” przeprowadzonego przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Rzetelnej Firmy. Najchętniej wybierane przez konsumentów są te przedsiębiorstwa, których produkty lub usługi łączą w sobie wysoką jakość w przystępnej cenie.  więcej
    22-08-2011, 19:53, paku, Biznes, Finanse i Prawo
  • eBay na cenzurowanym, czyli serwisy aukcyjne muszą walczyć z naruszeniami


    ©istockphoto.com/dra_schwartz
    Internetowe serwisy aukcyjne mogą łamać prawo, jeśli ich działalność nie ogranicza się do czysto technicznego pośredniczenia w kojarzeniu sprzedających i kupujących oraz jeśli nie wykażą swojej dobrej wiary co do informacji wskazujących na bezprawny charakter prezentowanych ofert.  więcej
    27-07-2011, 13:23, Aleksander Barczewski, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy, Biznes, Finanse i Prawo
  • Okazje.info: Wystawisz opinię, otrzymasz rabat

    Do 17 sierpnia trwa konkurs Opiniujesz Punktujesz w serwisie Okazje.info. Każdy kto w tym czasie doda opinie o produktach dostępnych w porównywarce, gra o nagrody rzeczowe i rabaty w ponad 20 sklepach internetowych.  więcej
    07-07-2011, 17:47, paku, Internauci
  • PTI: Polska informatyzacja nie uwzględnia trendów


    ©istockphoto.com/joeygil
    Opracowania dotyczące informatyzacji państwa cechuje wyraźny brak refleksji nad tym, na ile stosowane i wdrażane rozwiązania są zbieżne z ogólnoświatowymi trendami i wyzwaniami - uważa Polskie Towarzystwo Informatyczne, które przesłało do Komisji Gospodarki Narodowej Senatu RP swoją opinię dotyczącą stanu prac nad informatyzacją państwa.  więcej
    02-06-2011, 13:56, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • Najlepiej i najgorzej oceniane banki przez internautów


    © - peepo - istockphoto.com
    mBank, Millennium i PKO BP to banki najgorzej oceniane przez internautów - wynika z badania Emotrack.pl przeprowadzonego na podstawie analizy komentarzy w sieci. Internauci najlepiej wypowiadają się o Multibanku.  więcej
    31-05-2011, 15:49, paku, Internauci
  • Filtrowanie sieci narusza prawa podstawowe, uważa Rzecznik Generalny ETS


    © arturbo at istockphoto.com
    Filtrowanie i blokowanie sieci stanowi ograniczenie prawa do poszanowania tajemnicy połączeń telekomunikacyjnych i prawa do ochrony danych osobowych chronionych Kartą praw podstawowych - uważa Rzecznik Generalny Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Wydał on opinię dotyczącą sądu w Belgii, który nakazał dostawcy internetu filtrowanie usług w związku z naruszeniami praw autorskich.  więcej
    15-04-2011, 13:41, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • NIK pozytywnie ocenia UKE


    Urząd Komunikacji Elektronicznej
    Najwyższa Izba Kontroli oceniła pozytywnie działania Prezesa UKE podejmowane na rzecz rozwoju szerokopasmowego dostępu do internetu. Izba doceniła sposób prowadzenia polityki regulacyjnej oraz wykonywanie obowiązków określonych w ustawie o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych.  więcej
    04-04-2011, 12:14, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • Po opinię do sieci, a później do banku


    ©istockphoto.com/Dimos
    Opinie o produktach już nie wystarczają. Teraz w internecie można znaleźć informację o konkretnym oddziale banku, jego ocenę, jakość obsługi i wrażenia innych internautów. Alertfinansowy.pl ma być także miejscem dialogu między niezadowolonymi klientami a instytucjami finansowymi. Dziennik Internautów rozmawiał z Anną Michałek, współwłaścicielką i zarządzającą serwisem.  więcej
    23-02-2011, 22:44, Paweł Kusiciel, Wywiad
  • Opinie: Blokowanie stron WWW - początek prawdziwej rozmowy


    © sven hoppe - fotolia.com
    Poważna debata na temat blokowania sieci w Europie dopiero się rozpoczyna. Wczoraj w komitecie ds. wolności obywatelskich Parlamentu Europejskiego po raz pierwszy od momentu, kiedy pojawił się fatalny projekt dyrektywy o przeciwdziałaniu seksualnemu wykorzystywaniu dzieci, szanse się wyrównały.  więcej
    15-02-2011, 12:14, Katarzyna Szymielewicz, Biznes, Finanse i Prawo
  • Socjologowie: rewolucja nie odbywa się w internecie


    © palms at fotolia.com
    Ważną rolę w organizacji obecnych protestów w Egipcie media przypisują coraz częściej internetowi: serwisom Twitter czy Facebook, za pomocą których protestujący Egipcjanie komunikują się ze sobą. Internet odgrywa pewną rolę, ale nie jest ona decydująca - mówią socjologowie.  więcej
    05-02-2011, 11:45, GazetaPrawna.pl, Internauci
  • Opinie: e-learning dla "michałków"


    dcJohn na lic CC
    Do napisania tego tekstu skłonił mnie dzisiejszy artykuł opublikowany w Rzepie. Szumnie nazwany "Uczeń pisze wirtualną klasówkę" porusza bardzo ważny temat wprowadzenia regulacji prawnych. Całość tekstu sprowadza się generalnie do jednego zdania: "Ministerstwo Edukacji Narodowej pracuje nad nowelizacją ustawy o systemie oświaty, która ureguluje prawnie edukację online". Myślę, że bardziej adekwatnym tytułem byłoby: "Lepszy rydz, niż nic".  więcej
    27-01-2011, 14:14, Piotr Peszko, Internauci
  • Internauto, co Cię denerwuje?

    To, co najbardziej denerwuje internautów w ich okolicach, zostało zaznaczone na „mapie wkurzenia” i podzielone na województwa z ich stolicami.  więcej
    10-01-2011, 13:11, Paweł Kusiciel, Internauci
  • Plus i Orange robią najwięcej szumu


    © majivecka - fotolia.com
    Zarówno Plus, jak i Orange to marki, której najczęściej pojawiają się w mediach. Asa w rękawie ma jednak Play, który może pochwalić się 1/3 pozytywnych komentarzy na swój temat.  więcej
    11-12-2010, 10:44, paku, Biznes, Finanse i Prawo
  • "Nie jestem piratem", czyli brakujące ogniwo w debacie


    © istockphoto.com
    W publicznej debacie na temat praw autorskich przedstawiane są zawsze dwie strony - młodzi ludzie pobierający pliki z P2P oraz profesjonalni twórcy. Nikt jednak nie wspomina o takich ludziach, jak ja. Nie jestem piratem, płacę za twórczość innych, ale bardzo nie podoba mi się to, co robią organizacje antypirackie. Chciałbym tym tekstem zwrócić uwagę na to, że jest coś więcej niż "jasna i ciemna strona mocy".  więcej
    07-12-2010, 12:37, Marcin Maj, Internauci
  • Ojciec internetu krytykuje Facebooka


    Uldis Bojārs (lic. CC)
    Serwisy społecznościowe odgradzają informacje publikowane przez internautów od reszty sieci web, dzieląc ją na mniejsze części - uważa twórca internetu Tim Berners-Lee, który swoje poglądy w tym zakresie wyraził w artykule dla Scientific American. Przesadą jest stwierdzenie, że Berners-Lee "zaatakował Facebooka", ale można powiedzieć, że zwrócił on uwagę na niepokojące cechy sieci społecznościowych.  więcej
    22-11-2010, 08:46, Marcin Maj, Technologie
  • Nowoczesne państwo nie powinno korzystać z usług różdżkarzy, jasnowidzów, homeopatów...


    © istockphoto.com
    Żyjąc w świecie nauki i technologii należy wymagać od profesjonalistów - obojętnie, czy jest to lekarz, nauczyciel czy urzędnik - aby codzienna praca tej osoby była oparta na naukowej wiedzy i zdobyczach technologii. Niestety, mimo że żyjemy w dobie internetu, lotów w kosmos i tak zaawansowanych dziedzin nauki, jak optoelektronika czy genetyka, nauka i nowe technologie wciąż mają konkurencję opartą na wierzeniach, domysłach i zabobonach.  więcej
    17-09-2010, 15:47, Sławomir Wilk, Listy Czytelników
  • Opinie: Prokurator nie powinien blokować domeny wywołującej "nielegalny serwis"

    Prokuratura, zamykając serwisy rzekomo łamiące prawo (np. autorskie), najczęściej blokuje i serwery, i domenę. To tak, jakby zabrać cały komputer, zamiast jego dysk z trefną zawartością. Przecież sam komputer to nic złego, tak jak sama domena, która może wskazywać na dowolne treści...  więcej
    10-09-2010, 16:17, Rafał Cisek, Nowe Media, Biznes, Finanse i Prawo
  • Allegro stawia na opinie kupujących

    Od dziś użytkownicy Allegro, którzy dokonali zakupu i wystawili pozytywny komentarz zachęcani są przez tę platformę do wyrażenia opinii o nabytym produkcie w serwisie Cokupic.pl, należącym do Grupy Allegro.  więcej
    25-05-2010, 21:00, Krzysztof Gontarek, Biznes, Finanse i Prawo
  • Zakupy online: Czy można ufać opiniom w internecie?


    ©istockphoto.com/photographeer
    Prawie 80 proc. osób przed podjęciem decyzji o zakupie przez internet wyszukuje informacji na temat sprzedającego - wynika z badań przeprowadzonych w kwietniu wśród użytkowników Ceneo.pl. Robimy to, by mieć pewność, że obsługa w sklepie spełni nasze oczekiwania.  więcej
    25-04-2010, 22:37, kg, Biznes, Finanse i Prawo

 Zobacz wszystkie tagi (Chmura Tagów)

« Luty 2019»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728