opinie

  • Sklep straszy klienta pozwem za opinię. Jak napisać "bezpieczny" komentarz?


    Gajus / Shutterstock.com
    Pewien Czytelnik DI miał problemy z pewnym sklepem, wystawił negatywną opinię, a potem dostał zapowiedź pozwu od właściciela sklepu. Jak postępować, by uniknąć podobnej sytuacji? Wcale nie trzeba rezygnować z wystawienia negatywnej opinii, ale...  więcej
    05-08-2015, 14:22, Marcin Maj, Listy Czytelników
  • Opinie: Co nam po włamaniu do Hacking Teamu - wyjaśniają Piotr Konieczny, Michał Sajdak, Ruchna Nigam i Maciej Kotowicz


    tadamichi / Shutterstock
    Wydarzeniem, które w ciągu ostatnich tygodni poruszyło nie tylko branżowe media, było zhakowanie firmy Hacking Team, która tworzy szpiegowskie oprogramowanie dostosowane do potrzeb służb specjalnych różnych krajów. Zapytaliśmy ekspertów, jak to wydarzenie wpłynęło na znany nam krajobraz zagrożeń i jakie w najbliższym czasie mogą być jego konsekwencje. Pozyskane przez nas opinie okazały się zróżnicowane.  więcej
    30-07-2015, 18:03, Anna Wasilewska-Śpioch, Bezpieczeństwo
  • Ochrona danych osobowych - czy coś się zmienia na lepsze?


    ©istockphoto.com/blackred
    Problematyka ochrony danych osobowych zwykle budzi wielkie emocje. Nie mam tutaj na myśli prawników śledzących i komentujących każdą zmianę prawa w tym zakresie i pochłoniętych lekturą kolejnych opasłych monografii. Myślę o każdym z nas – zwykłym obywatelu szanującym swoją prywatność. Chcę, aby dzisiejszy tekst był nieco inny niż teksty, które zwykle publikuję. Nie chciałbym pisać o prawie jak prawnik, cytując przepisy i odwołując się do nich (a przynajmniej postaram się, aby tych przepisów w tekście było tym razem nieco mniej). Skupię się natomiast na dwóch pytaniach - po co właściwie jest nam potrzebna ochrona danych osobowych? Czy ich przetwarzanie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać?  więcej
    15-06-2015, 14:44, Bartosz Pudo, Kancelaria Ślązak, Zapiór i Wspólnicy , Biznes, Finanse i Prawo
  • Gry online w rękach dziecka, czyli jak zadbać o bezpieczeństwo małych graczy


    Dominic / lic CC
    Żyjemy w świecie zaawansowanej technologii, gdzie nasze dzieci posiadają smartfony, regularnie korzystają z internetu i grają nałogowo w darmowe gry online. Czy powinniśmy biernie się temu przyglądać i zaakceptować ten modny trend, czy wręcz przeciwnie walczyć z nim? Czy nasze dziecko powinno grać w gry online?  więcej
    23-03-2015, 22:23, Agnieszka Walewinder, Poki.pl, Internauci
  • Ile są warte oceny sklepów w serwisach opinii?


    Ollyy
    Przed dokonaniem zakupów w sklepach warto zapoznać się z ich reputacją w serwisach typu Ceneo czy Opineo. Jednak coraz częściej zdarza się, że sklepy lub obsługujące je agencje marketingowe majstrują przy systemie punktacji. Czasem delikatnie, przez „konkurs”, ale bywa, że niemal jawnie poszukują osób, które podejmą się zafałszowania oceny.  więcej
    17-02-2015, 11:38, Marcin Opolski, Biznes, Finanse i Prawo
  • Pamięć absolutna, czyli o doświadczeniu zakupowym słów kilka


    Digital Storm / Shutterstock
    „Ludzie zapomną, co im powiedziałeś, ludzie zapomną, co dla nich zrobiłeś, ale nigdy nie zapomną tego, jak się wtedy czuli” - powiedziała niegdyś Maya Angelou. Nie jest tajemnicą, że uczucia i przeżycia budują nasze doświadczenie, choć dla sporej grupy sprzedawców internetowych może to być pewnego rodzaju odkrycie…  więcej
    18-12-2014, 16:30, Katarzyna Maciaszczyk-Sobolewska, Opineo.pl, Biznes, Finanse i Prawo
  • BCC: Parapodatek od smartfonów i tabletów uderzy w producentów i konsumentów


    Shutterstock.com
    Dziennik Internautów nie jest jedynym, który dostrzega więcej wad niż zalet tzw. haraczu od smartfonów i tabletów. Poniżej prezentujemy opinię Krzysztofa Szuberta, ministra ds. cyfryzacji w Gospodarczym Gabinecie Cieni Business Centre Club.  więcej
    08-12-2014, 14:16, Krzysztof Gontarek, Biznes, Finanse i Prawo
  • Naciąganie na umowę o dzieło z karami umownymi - okiem prawnika


    Bill Tyne (licencja CC)
    W internecie są serwisy, które oferują szybkie zawarcie umowy o dzieło z niby atrakcyjnym wynagrodzeniem. Nie od razu informują, że wymagania są wysokie, a odstąpienie od umowy kosztuje. Czy od strony prawnej nie da się im nic zarzucić?  więcej
    30-04-2014, 13:31, Marcin Maj, Porady
  • Materiały pedofilskie w celi Trynkiewicza? W czasach przed internetem władze miałyby łatwiej

    W celi Trynkiewicza nagle znalazły się materiały pedofilskie! Wiele lat temu wystarczyłby reportaż w telewizji na ten temat. Dziś mamy komentarze internautów, Twittera i coraz ciekawsze teorie obserwatorów. Sprawa Trynkiewicza pokazuje znaczenie społeczeństwa informacyjnego dla demokracji.  więcej
    11-02-2014, 11:04, Marcin Maj, Internauci
  • Ministerstwo kultury o copyright trollingu: Nie ma się czego obawiać!


    Shutterstock.com
    Polskie ministerstwo kultury nie uważa copyright trollingu za problem wymagający szczególnych rozwiązań. Jego zdaniem osoby nienaruszające praw autorskich nie mają się czym przejmować, bo prawo zawsze je ochroni.  więcej
    10-01-2014, 15:29, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • Sąd w UE może nakazać zablokowanie "pirackiej" strony, uważa Rzecznik Generalny ETS


    Shutterstock.com
    Sąd w UE może nakazać dostawcy internetu zablokowanie strony naruszającej prawa autorskie, ale taki nakaz powinien określać środki blokujące - uznał Rzecznik Generalny Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który wydał opinię dotyczącą sprawy UPC Telekabel Wien (C-314/12).  więcej
    27-11-2013, 09:02, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • Internet najwiarygodniejszym medium dla Polaków


    © HaywireMedia - Fotolia.com
    Więcej niż połowa Polaków ufa informacjom zamieszczanym w internecie, natomiast niecałe 2/5 ufa mediom tradycyjnym. Zaufanie Polaków do sieci znacznie przewyższa w tym obszarze europejską średnią. To kolejny powód do tego, aby politycy i firmy nie ignorowali tego, co dzieje się w internecie.  więcej
    14-06-2012, 13:51, Marcin Maj, Media
  • EDPS o ACTA: Monitorowanie przy małych naruszeniach jest nieproporcjonalne


    Arkadiusz Sikorski
    Dziś o ACTA dyskutują komisje w Parlamencie Europejskim, a wczoraj swoją opinię na temat traktatu wydał Europejski Inspektor Ochrony Danych (EDPS). Jego opinia jest miażdżąca dla ACTA. EDPS uważa, że traktat jest bardzo inwazyjny wobec prywatnej sfery obywateli UE, a trudno znaleźć uzasadnienie dla tej inwazyjności.  więcej
    25-04-2012, 12:40, Marcin Maj, Biznes, Finanse i Prawo
  • SATUS o rynku Private Equity/Venture Capital w Polsce


    hidesy @ istockphoto.com
    Jaki jest rynek Equity/Venture Capital w Polsce? Jak się rozwija, jakie panują na nim obecnie trendy i w jaką stronę zmierza? Z jakimi barierami stykają się pomysłodawcy, a jakie czynniki kształtują nowe przedsięwzięcia? Na te oraz wiele innych pytań starają się odpowiedzieć w opracowanym raporcie analitycy grupy SATUS.  więcej
    16-02-2012, 07:04, paku, Biznes, Finanse i Prawo
  • ACTA: Czego dotyczyły usunięte komentarze na Facebooku?


    Facebook
    Prawie 4% usuniętych komentarzy na fan page'u Kancelarii Premiera na Facebooku stanowiły wypowiedzi merytoryczne. Ponad połowa to hasła: "Nie dla ACTA", "NO ACTA" - wynika z analizy 2547 komentarzy przez Fanpage Trender. Wulgaryzmy stanowiły niewielki procent całości.  więcej
    27-01-2012, 15:41, Paweł Kusiciel, Internauci
  • Gdyby 99% polskiego internetu jutro zniknęło, nikt by tego nie zauważył


    © BVI Media - Fotolia.com
    Ostatnie dni pokazały, jak zjednoczeni potrafią być internauci w obliczu zagrożenia wolności internetu w postaci ACTA. Internauci zaciekle bronią swobody dostępu do informacji, jaki daje im internet, jednakże dane wskazują, że nie do końca potrafią z niej skorzystać. Odwiedzamy regularnie jedynie bardzo mały wycinek sieci i nie mamy czasu ani możliwości, aby dotrzeć do ciekawych treści ukrytych głębiej. Startup Kilkr chce to zmienić.  więcej
    26-01-2012, 11:06, paku, Technologie
  • Debaty: ACTA. Imperium Mediów Kontratakuje

    Debata w PJWSTK na temat ACTA ma na celu zebranie opinii młodzieży akademickiej oraz wszystkich zainteresowanych tematem porozumienia.  więcej
    26-01-2012, 11:01, paku, Internauci
  • SWOPER: przeszukamy fora dyskusyjne, by dotrzeć do opinii


    © arsenik - istockphoto.com
    Google przeszukuje strony WWW, a SWOPER ma przeszukiwać fora dyskusyjne, bo opinia innych w sieci ma coraz większe znaczenie. O projekcie opowiada Urszula Bieńko ze SWOPER-a.  więcej
    20-11-2011, 20:48, Paweł Kusiciel, Wywiad
  • Możesz ocenić swojego pracodawcę na GoldenLine

    Użytkownicy serwisu społecznościowego GoldenLine mogą zasięgać opinii obecnych oraz byłych pracowników na temat firm, w których chcieliby znaleźć zatrudnienie. Jest to możliwe dzięki wprowadzonym modyfikacjom i utworzeniu nowych profili pracodawców, które zawierać będą oceny.  więcej
    15-11-2011, 19:00, paku, Internauci
  • Było bosko! - Bartłomiej Gola o STARTUP WEEK 2011

    Wywiad z Bartkiem Golą o jego wrażeniach z pobytu na STARTUP WEEK 2011 w Wiedniu. "Na pewno w przyszłym roku pojadę". "W przyszłym roku trzeba ładować ludzi wagonami z Polski. Niech tam jadą, oglądają, spotykają się, bo naprawdę ze wszech miar warto". Redakcja di24 potwierdza. Relację sponsoruje fundusz LMS Invest - www.lmsinvest.pl  więcej
    11-10-2011, 09:08, Krzysztof Gontarek, Wywiad

 Zobacz wszystkie tagi (Chmura Tagów)

« Luty 2019»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728