Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

02-10-2017, 19:45

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?

Wszystkich, którzy zadają sobie takie pytania, mogą poszukać odpowiedzi w Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Jest to oficjalny blog uczelni pisany we współpracy z naukowcami. Jego redaktorką jest Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Zamieszczane na blogu informacje są wynikiem badań przeprowadzanych bezpośrednio przez naukowców z SGGW lub pochodzą z innych wiarygodnych, naukowych źródeł. Nie znaczy to jednak, że znajdą się tu jednoznaczne wskazówki, czy jeść mięso, jakie jajka kupować i który olej jest najzdrowszy. W nauce nie wszystko jest proste i jednoznaczne. Autorka obiecuje poruszać na blogu kontrowersyjne tematy z różnych, ale zawsze wiarygodnych punktów widzenia. Odwiedzający znajdą tam także sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe potrawy.

Adres bloga: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl


Źródło: materiał nadesłany do redakcji
  
znajdź w serwisie

RSS  
RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Listopad 2019»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930