Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Przetwory z truskawek - zobacz co pysznego możesz z nich przygotować

08-07-2020, 08:36

Truskawki należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Ich charakterystyczny zapach i przyjemny smak natychmiastowo kojarzy się z latem, wakacjami i odpoczynkiem. Truskawki posiadają też sporo wartości odżywczych. Aby cieszyć się walorami smakowymi i prozdrowotnymi tych owoców także poza sezonem, warto przygotować z nich rozmaite przetwory. Truskawki idealnie nadają się także do przyrządzania różnych smakowitych deserów.

Konfitury i dżemy truskawkowe

Truskawki idealnie nadają się do przygotowywania różnych konfitur, a zwłaszcza dżemów. Tego typu przetwory dodać można do owsianki, naleśników czy kanapek, a także lodów oraz innych deserów. Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie dżemu niskosłodzonego, najlepiej całkiem pozbawionego cukru. Jeżeli jednak wykorzystane do jego przyrządzenia truskawki będą zbyt kwaśne, można dodać nieco ksylitolu. Przepis na taki dżem nie jest szczególnie trudny do zrealizowania. W zależności od sposobu przygotowania, konfitura może się różnić nieco konsystencją. Wykorzystanie naturalnych pektyn sprawi, że dżem będzie strukturalnie zbliżony do galaretki. Przetwory bardzo dobrze żeluje pektyna z błonek i pestek pozostałych po wyciśniętych owocach. Truskawki można też nieco rozgnieść tłuczkiem - w zależności od tego, czy dżem ma zawierać większe czy mniejsze kawałki. Aby urozmaicić wartość odżywczą konfitury, warto do niej dodać np. bogate w omega-3 nasiona chia.

przetwory z truskawek

Pyszny kompot truskawkowy

Tradycyjny kompot z truskawek to jeden z najpopularniejszych letnich napojów, z którego zalet można się cieszyć nawet po zakończeniu sezonu wakacyjnego. Najlepiej przygotować go z dojrzałych, świeżych i słodkich owoców, które mają najbardziej intensywny smak i zapach. Na ok. 0,5 kg truskawek potrzeba ok. 1,5 kg wody. Z zalewy można jednak całkiem zrezygnować, dodając jedynie cukier. Kompot powstanie wówczas z syropu, czyli soku własnego truskawek. Po otworzeniu słoika należy wówczas rozcieńczyć zawartość letnią, przegotowana wodą. Jej ilość można dopasować do preferencji smakowych - im więcej, tym mniejsza intensywność słodyczy będzie wyczuwalna. Do przygotowania kompotu nie powinno się używać truskawek nadpsutych, ponieważ mogą zepsuć przetwory.

Ciasta i inne desery truskawkowe

W sezonie warto wykorzystać truskawki także do przygotowania różnych wypieków. Należy do nich ciasto jogurtowe z truskawkami, które idealnie schładza w upalne dni. Deser ten jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Poza truskawkami, do jego zrobienia wystarczy mąka pszenna tortowa, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, sok z cytryny, gęsty jogurt naturalny oraz cukier puder do posypania ciasta. Innym ciekawym deserem jest truskawkowa chmurka, podobna do lubianej malinowej chmurki. W sezonie najlepiej używać świeżych owoców, ale poza nim równie dobrze sprawdzą się truskawki mrożone. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest kruchy spód, który ewentualnie zastąpić można pokruszonymi ciastkami owsianymi lub herbatnikami. Idealnie kontrastuje on z gładką warstwą galaretki oraz delikatnym kremem.

Aromatyczna nalewka z truskawek

Nalewka truskawkowa to aromatyczny napój wysokoprocentowy o mocno czerwonym kolorze. Do spożycia nadaje się już po jednym miesiącu, jednak warto poczekać nieco dłużej na pogłębienie walorów smakowych trunku. Jakość truskawkowej nalewki w dużym stopniu zależy od jakości samych owoców. Najlepiej do tego celu nadają się truskawki z własnego ogródka, zebrane po słonecznych i suchych dniach. Owoce zerwane po deszczu nasiąkają wodą, przez co są mniej apetyczne. Truskawki nie powinny być też nadpsute, ponieważ grozi to zepsuciem się całej nalewki. Ciekawy przepis na napój na bazie wódki i spirytusu znaleźć można na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/nalewka-z-truskawek/. Ilość alkoholu warto dopasować do własnych preferencji. Osoby nieprzepadające za mocnymi trunkami mogą zwiększyć nieco ilość wody, dzięki czemu nalewka z truskawek nada się do spożycia bez tzw. popitki.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag truskawkitag przetwory