Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Prowadzenie sklepu – jakie pozwolenia musisz uzyskać?

18-08-2016, 14:04

Własny, dobrze prosperujący sklep spożywczy to nie tylko właściwie dobrany asortyment i trafna lokalizacja, ale również szereg obowiązkowych procedur i dokumentów. Od pomysłu na biznes do pierwszego klienta czeka nas jeszcze droga przez formalności. Jednym z najważniejszych kroków jest uzyskanie pozwoleń niezbędnych do prowadzenia tego rodzaju działalności.

Wymagania Sanepidu

W przypadku sklepu spożywczego jednym z kluczowych dokumentów jest zaświadczenie wydane przez Sanepid, czyli Państwową Inspekcję Sanitarną – reguluje to Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Aby uzyskać takie pozwolenie i móc bez przeszkód prowadzić działalność, musimy spełnić określone wymagania, dotyczące warunków, w jakich przechowywana jest żywność. Do najważniejszych z nich należą:

  • podłogi i ściany łatwe do czyszczenia, wykonane z nieprzepuszczalnych, zmywalnych i nietoksycznych materiałów;

  • w miejscu, w którym żywność jest przetwarzana, ściany powinny być gładkie i łatwe do dezynfekcji;

  • stała, monitorowana temperatura w lodówkach i zamrażarkach;

  • kryty odpływ ściekowy w podłodze w kuchni (równy z powierzchnią podłogi);

  • sortowanie i wywóz odpadów (umowa z firmą zajmującą się wywozem śmieci);

  • aktualne książeczki sanepidowskie wszystkich pracowników.

Bezpieczny lokal

Lokal, w którym mieści się sklep, musi spełniać również przepisy BHP i PPOŻ – to zaś wiąże się z zaświadczeniem wydawanym przez Państwową Straż Pożarną. Budynek powinien mieć zabezpieczone i sprawne instalacje elektryczne, gazowe i wentylacyjne, powinien również być wyposażony w urządzenia gaśnicze i mieć dostęp do wody z zewnątrz. Niezbędnym elementem jest również wyjście ewakuacyjne.

Sprzedaż alkoholu

Większość sklepów spożywczych posiada w swoim asortymencie alkohol. Z tym zaś wiąże się kolejne pozwolenie, jakie należy uzyskać – koncesja na sprzedaż alkoholu, wydawana przez lokalne władze (prezydent miasta, burmistrz lub wójt gminy). Aby ją otrzymać, musimy złożyć w urzędzie miasta lub gminy wniosek, do którego dołączamy odpis z KRS lub CEIDG (potwierdzenie rejestracji działalności gospodarczej), potwierdzenie prawa własności do lokalu lub kopię umowy najmu oraz zaświadczenie wydane przez Sanepid. Poza tym za koncesję trzeba zapłacić – jeżeli na sklepowych półkach ma się znajdować szeroka gama najrozmaitszych trunków, wnosimy 3 oddzielne opłaty, związane z rodzajami napojów alkoholowych:

  • piwo i napoje o zawartości alkoholu do 4,5% - 525 PLN,

  • napoje o zawartości alkoholu od 4,5% do 18%, z wyjątkiem piwa – 525 PLN,

  • napoje o zawartości alkoholu powyżej 18% - 2100 PLN.

Na przyznanie koncesji wpływ mogą mieć przepisy gminne, które określają ilość punktów sprzedaży alkoholu w danej okolicy – jeżeli zatem w bliskiej odległości mamy sporą konkurencję w tym zakresie, mogą pojawić się pewne trudności, dlatego warto zawczasu zrobić rekonesans na lokalnym rynku. Ponadto już po otrzymaniu tego dokumentu musimy spełniać określone wymagania, aby koncesja nie została nam odebrana. Przede wszystkim nie możemy sprzedawać alkoholu nieletnim ani pod zastaw, zaś w pobliżu lokalu nie mogą mieć miejsca awantury naruszające porządek publiczny. Utrata koncesji grozi również za sprzedaż alkoholu pozyskanego z nielegalnych źródeł. W związku z tym warto nawiązać współpracę ze sprawdzonymi dostawcami, jak np. http://alkohole.eurocash.pl/ - największa tego typu hurtownia w Polsce. Dzięki temu sklep będzie funkcjonował efektywnie i stabilnie.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. Samsung



fot. HONOR