Proces palenia kawy - dlaczego warto kupować świeżo paloną kawę?

09-05-2020, 10:51

Czy kiedykolwiek zastanowiło Cię, co dzieje się z kawą nim zostanie aromatycznym napojem w Twoim kubku? Choć na co dzień nie poświęcamy temu wiele uwagi, ziarna kawy przebywają naprawdę długą drogę nim znajdą się na sklepowych półkach. Wszystko po to, aby zapewnić kawoszom najlepszy smak. Poszukując prawdziwej głębi smaku oraz wyjątkowego aromatu, warto rozważyć zakup bezpośrednio z palarni kawy.

palarnia kawy

Jak wygląda kawa?

Ziarna kawy to w rzeczywistości rosnące na drzewach owoce. Większość palarni, w tym polskie palarnie kawy, korzysta z odmian, które rosną bardzo daleko: między innymi w Afryce, Australii czy Ameryce Południowej. Ziarna różnią się właściwościami w zależności od miejsca pochodzenia i są starannie dobierane do potrzeb konkretnej palarni. Ziarna są zbierane ręcznie przez pracowników plantacji, a następnie wysyłane do miejsca docelowego.

Przebieg procesu palenia kawy

Palarnia kawy jest miejscem, w którym powstają powszechnie znane ziarniste kawy o różnym aromacie i smaku. Do palarni trafią zielone owoce drzewa kawowego o nieco ziemistym zapachu, w niczym nie przypominającym kawy znanej nam w formie naparu.

Palenie kawy odbywa się w specjalnym piecu, w którym temperatura osiąga bardzo wysokie temperatury - nawet 250 stopni. W zależności od tego, jaki stopień wypalenia ma zostać osiągnięty, proces ten trwa od kilku do maksymalnie kilkunastu minut. Osoba, która zna się na tym procesie (tak zwany mistrz palenia kawy) sprawuje stały nadzór nad wypalaniem, oceniając czy nadszedł moment na wyjęcie ziaren z pieca.

To od wiedzy mistrza palenia zależy uzyskany efekt. Aby odpowiednio wypalić ziarna kawy, konieczna jest w tym temacie duża wiedza: jedne odmiany należy palić krócej, a inne dłużej dla uzyskania optymalnego efektu smakowego.

A co potem?

Gdy mistrz palenia zdecyduje, że wypalanie ziaren dobiegło końca, wyciąga je z pieca. Ziarna wówczas są bardzo gorące. Gdyby zostawić je do samodzielnego wystudzenia pod wpływem temperatury otoczenia - szybko przestałyby być zdatne do spożycia, a także straciłyby smak i aromat. Z tego względu, do studzenia ziaren wykorzystuje się specjalną, schłodzoną tacę, przez którą przepływa powietrze, szybko studzące ziarna. 

Kawa tuż po paleniu zawiera dużą ilość dwutlenku węgla. Dlatego też przeprowadzany jest proces zwany odgazowywaniem. Ziarna są składowane w specjalnych koszach, w których nawet przez kilka godzin odgazowują się. Warto wiedzieć, że w trakcie tego procesu nie znika cały dwutlenek węgla. Z tego względu, dobra hurtownia kawy sprowadza ziarna wyłącznie z palarni, które pakują swój towar w specjalne opakowania, umożliwiające zachowanie najlepszego aromatu kawy i jednocześnie dalsze odgazowywanie podczas transportu.

Ostatni etap: pyszny napój

Tutaj kończy się droga kawy przez palarnię. Po zakończeniu procesu wypalania, ziarna są pakowane w szczelne opakowania, które umożliwiają jednocześnie dalsze odgazowywanie. Spakowane, trafiają na sklepowe półki - a z nich wprost do domów lub kawiarni, aby stać się pysznym, aromatycznym napojem.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl

***


Komunikaty Firm to gwarantowane publikacje informacji prasowych i artykułów Twojej firmy lub Klientów Twojej agencji w Dzienniku Internautów, zawierające aktywny link, grafikę oraz możliwość wstawienia treści multimedialnych (YouTube, Vimeo).

Artykuły pozostają w serwisie co najmniej przez 12 miesięcy. Redakcja nie ingeruje w treść komunikatów firm.

Artykuły oferowane są pojedyńczo, w pakietach lub abonamencie (najtańsza opcja). Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu: reklamawdi@webtango.pl.


Tematy pokrewne:  

tag palarnia kawytag kawa
To warto przeczytać


















RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  

idealdesign.pl - meble designerskie
« Październik 2020»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Serwisy specjalne: