Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Jesienią chętniej spożywamy dania rozgrzewające, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Uwielbiasz jeść pyszne dania, jednak nie jesteś zwolennikiem spędzania długich godzin w kuchni? Rozwiązaniem będzie szybki obiad jednogarnkowy! Wypróbuj 3 pomysły na dania jednogarnkowe z kaszą w roli głównej.

danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe - dlaczego warto wykorzystać do nich kaszę? 

Szybki obiad jednogarnkowy to świetna opcja dla zapracowanych. Dania jednogarnkowe na imprezę też cieszą się uznaniem - zarówno wśród organizatorów spotkania, którzy mogą szybko przygotować sycącą potrawę, jak i wśród gości, którzy mają możliwość spróbowania dania wieloskładnikowego, tworzącego wyjątkowo apetyczną kompozycję. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowych przysmaków, przygotowując dania jednogarnkowe, bazuj na kaszach. Dlaczego? Są one źródłem witaminy A, E i D, witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarczają sporą porcję przeciwutleniaczy, elektrolitów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To skarbnica związków fenolowych, które pomagają oczyścić organizm z toksyn. Kasze wykazują też działanie przeciwbakteryjne. Zarówno kasza orkiszowa, jak i kasza gryczana - niepalona, palona, czy krakowska, w połączeniu z warzywami, czy mięsem dobrej jakości, tworzą dania, które zachwycając smakiem, działając dobroczynnie na organizm. 

Dania jednogarnkowe - 3 najlepsze przepisy 

Kasza gryczana krakowska z mięsem mielonym i warzywami 

Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym to idealny pomysł na szybkie, wyjątkowo sycące danie. Możliwość dowolnego modyfikowania dania o ulubione warzywa, czy podkręcania smaku ziołami lub dodatkami, np. serem, sprawia, że potrawę można dopasować do upodobań kulinarnych całej rodziny.

Składniki:

  • kasza gryczana krakowska - 200 g 
  • mięso mielone - 300 - 400 g 
  • marchewka - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka 
  • cukinia - 1 sztuka
  • fasolka szparagowa - garść 
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie
  • przecier pomidorowy - 1-2 łyżeczki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, ostra, wędzona (szczypta), ulubione zioła

Przygotowanie:

Cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy kaszę i smażymy kilka minut, non stop mieszając. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, paprykę i marchewkę pokrojoną w drobne słupki. Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawy.  Pod koniec cukinię i całość zalewamy pomidorami z puszki - gotujemy do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Danie wykańczamy przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dodając dodatkową porcję przypraw. 

Kasza gryczana niepalona z kurczakiem 

Wolisz dania jednogarnkowe z kurczaka? Poniższy przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu, sprawdzając się zarówno jako danie podczas rodzinnego obiadu, jak i propozycja posiłku, który możemy ze sobą zabrać do szkoły, czy pracy

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona - 200 g
  • filet z kurczaka - 1 duży
  • liście szpinaku - garść
  • pomidory suszone - 4-6 sztuk 
  • ser feta - 1 opakowanie 
  • bulion - 1-2 szklanki 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, ulubione zioła 

Przygotowanie: 

Filet kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy kaszę, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Następnie wrzucamy na patelnię szpinak i pokrojone suszone pomidory. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodajmy odrobinę oliwy ze słoika z pomidorami. Gotowe danie posypujemy serem feta, opcjonalnie możemy posypać je świeżymi liśćmi rukoli. 

Kasza orkiszowa z warzywami 

Jeśli preferujesz jarskie dania jednogarnkowe,  kociołek warzywny przypadnie Ci do gustu. 

Składniki: 

  • kasza orkiszowa - 200 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pieczarki - 5 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka 
  • kukurydza konserwowa - ½ puszki 
  • papryczki jalapeno lub chili - kilka sztuk (wedle preferencji co do ostrości - można pominąć) 
  • oliwki - 2 łyżki 
  • cebula - 1 sztuka
  • pulpa pomidorowa - 4 łyżki 
  • bulion - 1 szklanka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, imbir, szczypta cynamonu, ulubione zioła
  • opcjonalnie: tofu 

Przygotowanie: 

Na odrobinie oliwy szklimy cebulę, dodajemy kaszę i zalewamy bulionem, gotując na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn, stając się miększa. Dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy cukinię, kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojone oliwki i drobno poszatkowane ostre papryczki. Całość łączymy z pulpą pomidorową i dodajemy przyprawy. Danie możemy podać z podsmażonym tofu (naturalnym lub wędzonym).

Dania jednogarnkowe zawsze się sprawdzają, gdy chcemy szybko przygotować pełnowartościowy obiad. Zaletą tego typu potraw jest to, że można je dowolnie modyfikować, dodając składniki, które akurat mamy w zasięgu ręki. Dodatkowym atutem bez wątpienia jest brak stosu brudnych naczyń i szybkość, z jaką wymienione przez nas dania można przygotować. 


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag nolstag dietatag dania jednogarnkowetag żywienie