Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Jeżeli chcesz zainwestować pieniądze w niewielki, ale przynoszący całkiem satysfakcjonujące dochody interes, pizzeria może okazać się dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Stworzenie małej włoskiej knajpki od podstaw nie wymaga zbyt wielu nakładów (w tym energetycznych czy czasowych), nie trudno jest znaleźć do pracy dobrze przygotowanych kucharzy czy pomoc kuchenną, a nadzór nad takim biznesem już po krótkim czasie nie stanowi raczej większego problemu. Wystarczy tylko znaleźć odpowiedni lokal, najlepiej w centrum lub na obrzeżach miasta, ale za to blisko na przykład dużego osiedla mieszkalnego. W sprawie wystroju restauracji, niezbędnego sprzętu (piec do wypieku pizzy w dużych temperaturach) i organizacji pracy, lepiej poradzić się kogoś z co najmniej kilkuletnim doświadczeniem. Na szczęście, nawet mimo kryzysu, dobrze funkcjonujących lokali tego typu na polskim rynku gastronomicznym nie brakuje.

Ważna wszechstronność oferty

By pizza dobrze się sprzedawała, nie potrzeba jakiegoś szczególnie innowacyjnego sposobu na jej promowanie, jednak warto postawić na różnorodność, która zawsze przyciąga klientów. W menu należy zawrzeć, oprócz podstawowych wersji pizzy z sosem pomidorowym, serem czy pieczarkami, także nowości w postaci dań na bazie pizzy, z dodatkami inspirowanymi kuchniami innymi niż włoska. Od wielu lat w Polsce bardzo lubiane są na przykład takie odmiany jak pizza wiejska (z bekonem), pizza o smaku kebaba, lub z dodatkiem rozmaitych ryb i owoców morza. Oczywiście od początku należy zwracać uwagę na absolutną świeżość produktów, z których powstają dania, oraz na ich odpowiednio smaczny wygląd, a o stały napływ klientów nie trzeba będzie się martwić. Dobrym pomysłem jest także wprowadzanie do jadłospisu co jakiś czas nowych dań, na przykład na bazie sezonowych warzyw. W prawdziwej włoskiej restauracji, oprócz obowiązkowej pizzy, nie może zabraknąć oczywiście także smacznych makaronów, sałatek, pieczywa i różnorodnych napojów.

pizza

Co jeszcze się opłaci?

Jeżeli zależy nam na okresowych wzrostach dochodów i to znacznych, warto odpowiednio wcześniej pamiętać o zatrudnieniu personelu na tyle wszechstronnego, by był w stanie zapewnić katering na imprezy okolicznościowe (z transportem na miejsce wskazane przez klienta) oraz zorganizować na miejscu bankiet lub przyjęcie urodzinowe, imieninowe lub nawet komunijne. Z tego względu pamiętajmy także o stosownym wystroju wnętrza lokalu, który z jednej strony będzie się kojarzył z tradycyjną włoską restauracja lub tawerną, a z drugiej strony łatwo da się przerobić i zaaranżować pod kontem stosownej uroczystości.

Na koniec warto także wspomnieć o dostarczaniu dań zamawianych telefonicznie lub przez internet. Jest to niezbędne minimum, z którego może pochodzić znaczna część przychodów pizzerii.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *