Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Pigwa z własnego ogródka – na co pomaga? Poznaj niezwykłe właściwości

25-06-2018, 07:57

Owoce pigwy mogą pielęgnować cerę, wygładzać zmarszczki, wzmacniać włosy, leczyć kaszel, cholesterol, niestrawności, a nawet wspomagać terapię przeciwnowotworową. Jakie jeszcze właściwości ma pigwa, na co pomaga i jak ją uprawiać? Zobacz w artykule.

mat partnera

Uprawa i pochodzenie pigwy

Pigwa znana jest od dawna jako roślina dekoracyjna. Jej pochodzenia można szukać przede wszystkim w Azji, skąd powędrowała do innych krajów, zdobiąc parki i ogródki. Jednak roślina ta nie tylko pełni funkcję dekoracyjną, ale także zdrowotną. Owoce dojrzewają na przełomie września i października, zabarwiając się na żółto. Niestety smak owoców jest bardzo kwaśny, dlatego pigwy nie spożywa się w czystej postaci. Wykorzystuje się je natomiast bardzo szeroko w przetwórstwie.

Uprawa pigwy w ogrodzie jest stosunkowo łatwa. Konieczne jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności gleby i ochrony przed niską temperaturą. Kwitnienie pigwy szacuje się zwykle na końcówkę maja. Aby zapobiec szkodom od mrozu, pigwę należy posadzić wiosną. Aby zapewnić jej optymalny wzrost, konieczne jest odpowiednie dostarczanie wody – w sezonie należy podlać ją 4-5 razy. Natomiast młode sadzonki mogą być nawadniane częściej. Gdy drzewo już owocuje, należy podlać je pierwszy raz przed rozwojem kwiatów, drugi raz gdy drzewo zakwitnie, trzeci – gdy pojawią się nowe pędy oraz czwarty, kiedy owoce będą się rozwijać.

Podlewając pigwę trzeba zwrócić uwagę, aby woda przenikała na głębokość zalegania korzeni (do 1 m).

Niezwykłe właściwości owoców pigwy

Pigwa zawiera ogromne pokłady witaminy C, wapniu, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Skutecznie może ochronić organizm człowieka przed wszelkimi przeziębieniami czy grypą.

Spożywanie pigwy wpływa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. W owocach znajdują się ponadto pektyny, garbniki i aminokwasy o bezcennych działaniu. Miąższ pigwy może być wykorzystywany np. jako okład na skórę, w celu jej regeneracji i nawilżeniu. Wprowadzenie pigwy do codziennej diety jest polecane szczególnie osobom, które mają obniżoną odporność.

Poza miąższem, również nasiona posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Zwalczają między innymi stany zapalne i wspierają układ pokarmowy. Można je więc stosować na takie dolegliwości, jak niestrawność, refluks i zgaga. Dodatkowo nasiona mają pozytywny wpływ na trawienie, ponieważ przyspieszają metabolizm. Działają zbawiennie również w przypadku problemów z pracą wątroby, której regenerację wspierają.

Miąższ z kolei zawiera pektyny sprzyjające usuwaniu z organizmu toksyn i metali ciężkich. Pektyny ograniczają również wchłanianie cukru. W skórce natomiast znajdują się ponadto polifenole, które pełniąc rolę przeciwutleniaczy, zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników – a tym samym pomagają zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej. Pigwa jest polecana także do terapii antybakteryjnej – dla osób narażonych na infekcje – oraz w leczeniu kaszlu.

mat partnera

Skład owoców pigwy – substancje wzmacniające i lecznicze

Poza pektyną i taniną, w jednym owocu pigwy (92 g) znajduje się:

  • 181 mg potasu
  • 644 µg żelaza,
  • 7,4 mg magnezu,
  • 14 mg witaminy C,
  • 28 µg witaminy B2,
  • 37 µg witaminy B6,
  • wapń, siarka i miedź,
  • witamina A, B1, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy.

Zastosowanie owoców pigwy z własnej uprawy w kosmetyce

Pigwę stosuje się zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Kremy z pigwy nadają się do większości typów cery, a chronią ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Pigwa świetnie nawilża skórę, wpływając na jej zdrowy i młody wygląd. Nasiona owocu natomiast posiadają antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Witamina C natomiast zawarta w roślinie, wzmacnia naczynka krwionośne i odżywia cerę.

Owoce pigwy stosuje się także w pielęgnacji włosów – składniki mineralnie świetnie odżywiają cebulki i wzmacniają włosy.

Zastosowanie owoców pigwy w kuchni – jak przetwarzać?

Owoce pigwy nie są spożywane na surowo, ale są świetnym składnikiem rozmaitych przetworów. Można z nich wytwarzać marmolady, dżemy, miody lub traktować jako dodatek do dań mięsnych i serów – w postaci chutney. Ogromną popularnością cieszą się także nalewki – im przypisuje się cenne działanie lecznicze. Jeszcze szerzej stosuje się sok z pigwy. Można go wykorzystywać na kilka sposobów:

  • sok z pigwy z miodem na kaszel,
  • sok z pigwy rozcieńczony z wodą jako napój orzeźwiający podczas upałów,
  • jako dodatek do herbaty w celu rozgrzania organizmu,
  • jako polewa do sałatki owocowej,
  • jako składnik koktajli,
  • jako składnik budyniu.

Przepisy na nalewki oraz wiele porad na temat uprawy pigwy w ogrodzie znajduje się na portalu ogrodniczym TwojOgrodek.pl.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. Sophos




fot. Freepik




fot. Freepik





Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy