Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Ocet jabłkowy - 8 powodów, dla których warto włączyć go do codziennej diety!

27-04-2020, 15:12

Skuteczne remedium na problemy trawienne, obniżenie cholesterolu, poprawę gospodarki energetycznej organizmu oraz zwalczanie infekcji – ocet jabłkowy wykazuje olbrzymi potencjał leczniczy i kosmetyczny. O jego uzdrawiającej mocy wiedzieli już starożytni, a dziś specyfik ten wraca do łask i coraz częściej towarzyszy nam zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ocet jabłkowy do codziennej diety.

ocet jabłkowy

 

Zapobiega chorobom układu krążenia

Ocet jabłkowy zawiera kwas chlorogenowy, który hamuje proces utleniania “złego” cholesterolu (LDL), będącego przyczyną wielu chorób wieńcowo-sercowych. Jeżeli Twój poziom cholesterolu jest za wysoki, dodaj do szklanki wody 1-2 łyżeczki octu jabłkowego i pij taki napój codziennie, najlepiej na czczo, rano.

Reguluje poziom cukru we krwi

Po ocet jabłkowy powinni sięgnąć również cukrzycy, ponieważ pomaga on kontrolować cukrzycę typu 2, co zostało zresztą potwierdzone naukowo. Roztwór z wody i octu jabłkowego należy spożywać przed lub w trakcie posiłku. Ograniczy to wchłanianie węglowodanów, a co za tym idzie - pomoże zbić i utrzymać niski poziom cukru we krwi.

Jest naturalnym probiotykiem

Ocet jabłkowy wzmacnia układ odpornościowy organizmu i może być doskonałym lekarstwem na przeziębienie, zwłaszcza w okresie największej zachorowalności.

Wspomoże również w udrożnieniu zatkanego nosa, obniży ilość śluzu i zmniejszy katar. Spożywanie octu wpływa korzystnie na skład flory bakteryjnej jelit, zwiększając liczebność bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, a w rezultacie przyczynić się może m.in. do obniżenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka przełyku lub gardła, oraz hamując namnażanie wielu chorobotwórczych bakterii i grzybów – wystąpienia różnych stanów zapalnych czy infekcji organizmu. Z tego też powodu żywy, niepasteryzowany ocet jabłkowy uważany jest za naturalny probiotyk.

Wspiera procesy trawienne

Ocet jabłkowy bardzo dobrze działa na jelita – odbudowuje naturalną florę bakteryjną i usuwa toksyny z organizmu. Zawartość rozpuszczalnego błonnika sprawia, że przyspiesza metabolizm, usuwa zaparcia i wspomaga regularne wypróżnianie się. Jeśli chcesz wspomóc procesy trawienne, wystarczy, że będziesz pić odrobinę octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą - przed lub w trakcie posiłku. To wspomoże produkcję odpowiedniej ilości kwasu żołądkowego i pomoże w zwalczeniu niestrawności.

Wspomaga odchudzanie

Istnieje kilka czynników, które decydują o tym, że ocet jabłkowy rzeczywiście może skutecznie wspomagać kurację odchudzającą. Jednym z nich jest przede wszystkim spowolnienie procesu wchłaniania – kwas octowy oraz chlorogenowy odpowiadają za przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, pektyny natomiast angażują enzymy trawienne, zapewniając tym samym uczucie sytości. Warto jednak pamiętać o tym, że ocet jabłkowy jest jedynie środkiem wspomagającym odchudzanie – do kuracji należy włączyć również zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną.

Chroni przed nadciśnieniem

Ocet jabłkowy jest także naturalnym środkiem na obniżenie ciśnienia. Swoje właściwości w tym zakresie zawdzięcza przede wszystkim znajdującym się w nim składnikom mineralnym. Zawarty w nim potas przyczynia się również do regulacji gospodarki sodowo-potasowej, która zaburzona bardzo często prowadzi do powstawania nadciśnienia. W occie jabłkowym jest także sporo magnezu, który wpływa kojąco na układ nerwowy, a jego spożywanie jest wręcz wskazane w sytuacjach podwyższonego napięcia.

Niweluje wolne rodniki

W occie jabłkowym znajdują się bioflawonoidy, a więc substancje czynne, które są odpowiedzialne za niwelowanie wolnych rodników. Te ostatnie, wchodząc w różnego rodzaju reakcje w naszym organizmie, mogą zapoczątkowywać liczne choroby (w tym nowotworowe), a także wpływać negatywnie na nasz wygląd, zmniejszając elastyczność skóry, przyczyniając się do powstawania zmarszczek czy zmniejszając poziom kolagenu. Włączając do diety bioflawonoidy, możesz opóźnić proces starzenia się organizmu i uchronić się przed licznymi schorzeniami.

Chroni kości

Osteoporoza w pierwszej fazie nie daje żadnych objawów i jakichkolwiek powodów do niepokoju, dlatego tak ważna jest profilaktyka, która pozwoli wyeliminować czynniki ryzyka. Picie octu jabłkowego może pomóc w lepszym wchłanianiu zawartego w normalnym posiłku wapnia, który jest jednym z niezbędnych minerałów przy procesie budowy kości.

Obecny w occie kwas octowy ulega w organizmie rozkładowi do octanu i wodoru. To właśnie octan potęguje możliwości wchłaniania się wapnia z przewodu pokarmowego. Dzięki temu picie octu jabłkowego może nam pomóc zwiększyć ilość tego minerału w organizmie oraz zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości. Tym samym jego spożycie może być też pomocne w profilaktyce osteoporozy i wspomóc funkcje ochronne organizmu przed tą chorobą. Warto zatem pić dwa razy dziennie napój skomponowany na bazie 2 łyżeczek octu jabłkowego, szklanki wody oraz dwóch łyżeczek miodu.

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest dość kwaśny i intensywny, a jego picie bez rozcieńczania jest nie tylko nieprzyjemne, ale również niewskazane. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, z czym łączyć ocet jabłkowy, aby codzienny rytuał jego spożywania był dla Ciebie przyjemnością.

  • Woda z octem jabłkowym i miodem

1 szklanka wody + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 1 łyżka miodu

  • Herbata z octem jabłkowym

1 szklanka zielonej herbaty + 1-2 łyżki octu jabłkowego + ½ łyżeczki kurkumy + 1 łyżka miodu + szczypta pieprzu

  • Koktajl lub sok z octem jabłkowym

1 porcja koktajlu lub soku + 1-2 łyżki octu jabłkowego

  • Sos sałatkowy z octem jabłkowym

3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka miodu + szczypta soli i pieprzu

Jaki ocet jabłkowy kupić?

Zwróć uwagę na to, czy ocet jabłkowy jest naturalnie fermentowany – niektórzy producenci celowo zakwaszają octy i stosują substancje, które przyspieszają proces fermentacji. Taki produkt nie będzie jednak całkowicie zdrowy.

Dobry ocet jabłkowy nie powinien zawierać konserwantów, siarczynów, dodatkowego cukru i barwników. Wybieraj wyłącznie niefiltrowany i niepodgrzewany produkt. Ocet jabłkowy Racjonalni to naturalnie wytworzony napój, który nie został poddany procesom filtracji i pasteryzacji. Powstał z lokalnych, polskich jabłek, przy użyciu tradycyjnej ręcznej metody wytwarzania.

Tylko w pełni naturalny ocet jabłkowy wykaże największy potencjał leczniczy i pielęgnacyjny, dając tym samym najlepsze efekty.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. HONOR








fot. Freepik



fot. ING


Tematy pokrewne:  

tag ocet jabłkowy