Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Niezbędne witaminy, by przetrwać jesień

20-10-2017, 06:51

Okres jesienno-zimowy to czas największych zachorowań. Nasza odporność jest mocno osłabiona, mamy mniej siły, nie pomagają nam również coraz szybsze zachody słońca. Wiele osób dopada sezonowa chandra, na którą – pozornie – nie ma lekarstwa. Alternatywą mogą być witaminy, które pomogą nam przezwyciężyć gorsze samopoczucie oraz poprawią naszą odporność.

Witamina D3 – witamina słońca

Według badań duża część populacji, zwłaszcza w naszym kraju, zmaga się z niedoborami witaminy D3. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że największa ilość witaminy D3 jest w naszym organizmie syntetyzowana pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, ze względu na położenie geograficzne kraju, przez znaczną część roku jesteśmy skazani na dni pozbawione słońca. Alternatywą może być próba zapewnienia sobie odpowiedniej ilości witaminy poprzez dietę, jednak należy pamiętać, że ciężko będzie dostarczyć właściwą ilość witaminy D3 właśnie w ten sposób. Najwięcej witaminy D3 zawierają ryby i tran, jednak należałoby je spożywać codziennie w dużych ilościach. Z tego względu warto pomyśleć o suplementacji witaminy D3, np. w postaci tabletek.

Witamina C na dobry nastrój

Witamina C kojarzona jest głównie jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem. Okazuje się jednak, że nie ma ona większego wpływu na przebieg infekcji, może co najwyżej nieznacznie skrócić jej trwanie (choć głównie u sportowców). Mimo to, jesienią warto pomyśleć o dostarczeniu organizmowi jak największych dawek tej witaminy, ponieważ skutecznie wpływa na nasz nastrój. Naukowcy odkryli, że suplementacja witaminy C ma pozytywny wpływ na poprawę samopoczucia hospitalizowanych pacjentów; może nawet pomóc w walce z depresją. Jest to związane z udziałem witaminy C w procesie przekazywania neuronowego i procesie metabolizmu przekaźników.

Witamina C w diecie

Najwięcej witaminy C można znaleźć w zielonych warzywach – szpinaku, sałacie, brukselce, jarmużu, kapuście. Inne produkty, które zawierają sporo witaminy C, to cytryna, truskawki, pomidor, grejpfrut, mandarynka, mango, kiwi, czarne porzeczki, pomarańcza, papaja czy papryka.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy