No tak poczta10.o2.plcałkiem fajnie nie widziałem prawdziwego tlena już parę ładnych lat. :) :)
Parę lat temu przeglądarka wyszukała mi zapytanie ww treści maili na Interii. jak wlazłem w link okazało się, że jestem w katalogu czyjejś skrzynki pocztowej!!! Mogłem też wejść do katalogu nadrzędnego i zobaczyć nazwy użytkowników i ich skrzynki. Dało się też wejść do innych skrzynek.
To były czasy!
Tak, korzystają z phishingu. W tym celu założyłem 2 fikcyjne konta - z jednego wysyłam do catch-n-use wiadomości, a na drugie mają mi się włamać (oba konta na o2.pl).
Na konto, na które mają się włamać przysłali już 2 wiadomości:
# Od: annettablwsk
Temat: Czesc! :) @--->---- :-*
Kocham Cię bardzo i tęsknie!!!
http://poczt(...)peg.html
Wysyłam Ci moje najwięcej ulubione zdjęcie. Pamiętasz, prosiłeś mnie żebym Ci go wysłałam??
Po kliknięciu na owy link, otwiera nam się strona, której nie ukryli nawet adresu - http://my-photos.co.cc/ann_o/
Żałosne ;].
Drugi mail po 14 minutach:
# Od: antispamservice
Temat: Uwaga! Blokowanie konta!
Witamy!
Zwraca się do Państwa Administracja Kontroli Spam poczta.o2.pl
Z Pana(i) konta były wysłane wiadomości uznane za spam. Żeby upewnić się, że właściciel konta nie jest Spam Botem, prosimy potwierdzić swoja rejestrację.
Dla tego trzeba powtórnie autoryzować się za pomocą linku:
http://poczta.o2.pl/
W razie jeżeli autoryzacja nie będzie dokonana, konto zostanie zablokowane.
Uwaga! Administracja poczta.o2.pl nigdy nie prosi swoich użytkowników o podanie hasła!
Z poważaniem, Administracja poczta.o2.pl
Po kliknięciu na link otwiera nam się strona http://afg-temp.co.cc/o2.pl/.
Wszystko zrobione jak widać - prowizorycznie.
Każdy może sprawdzić funkcjonowanie całego tego nikczemnego procederu zakładając 2 fikcyjne konta.
Niestety, znając życie pewnie już nie jedna osoba dała się nabrać i 'cyberprzestępcy włamali' się na jej konto.


© 1998-2026 Dziennik Internautów Sp. z o.o.