Komentarze:

comments powered by Disqus

Komentarze archiwalne:

  • ~Mati

    Dostałem takiego meila - oczywiście powstrzymałem się od kliknięcia w link.

    18-08-2007, 12:39

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Riki

    zglosilem phising wszedzie gdzie sie dalo, niestety bylo kolo 1 w nocy, na razie tylko firefox wykrywa oszustwo :(, IE i opera nic , napisalem takze do ISP hostujacego falszywa strone, - niestety bez echa :(

    18-08-2007, 12:55

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~tewux

    gdzie prowadzil link? na jakim serwerze?

    18-08-2007, 13:15

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~yahuto

    Wprowadzenie nowych zabezpieczeń tożsamoci.
    Informujemy, że Twoje konto w mBanku będzie poddane nowej procedurze weryfikacji.
    W tym celu prosimy o jak najszybsze zalogowanie kilikając w link poniżej.
    Aby nowe zabezpieczenia zaczeły funkcjonować, należy potwierdzić swoją tożsamoć.
    Do tego czasu wszystkie opcje w twoim koncie bedÄ… zablokowane.
    (Cała procedura trwa kilka minut)



    <br />http://www.mbank.com.pl/?verification_code=6y wkcj0766153y2s42hjuu77hjbxrg4492mnpnt593e9d8ntzh&a mp;request_ssl=yes&secure=yes&op_code=012.


    Pozdrawiamy,<b r/>mBank

    18-08-2007, 13:58

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~kermit

    Routing do http://www.welca(...);br/> 4. so-2-3-0.war-r4.tpnet.pl
    5. po8-0.nykcr2.NewYork.opentransit.net
    6. po15-0-0.chicr2.Chicago.opentransit.net
    7. cogent-4.GW.opentransit.net
    8. v3492.mpd01.ord03.atlas.cogentco.com
    9. v3499.mpd01.ord01.atlas.cogentco.com
    10. t2-3.mpd01.bos01.atlas.cogentco.com
    11. t7-3.mpd03.jfk02.atlas.cogentco.com
    12. t3-1.mpd02.par01.atlas.cogentco.com
    13. t7-1.mpd01.par02.atlas.cogentco.com
    14. t3-2.mpd02.mad05.atlas.cogentco.com
    15. t3-1.mpd01.mad05.atlas.cogentco.com
    16. Ibercom.demarc.cogentco.com
    17. mad-ss-es.ibercom.com
    18. madm-madt-es.ibercom.com
    19. 212.166.64.17
    20. ns5.hostinglmi.net

    WHOIS welca.info

    Domain ID:D6119855-LRMS
    Domain Name:WELCA.INFO
    Created On:10-Aug-2004 10:17:17 UTC
    Last Updated On:03-Aug-2007 14:09:05 UTC
    Expiration Date:10-Aug-2008 10:17:17 UTC
    Sponsoring Registrar:Direct Information Pvt. Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com (R159-LRMS)
    Status:CLIENT DELETE PROHIBITED
    Status:CLIENT RENEW PROHIBITED
    Status:CLIENT TRANSFER PROHIBITED
    Status:CLIENT UPDATE PROHIBITED
    Registrant ID:C5067704-LRMS
    Registrant Name:Joaquin Rubio Perez
    Registrant Organization:Joaquin Rubio Perez
    Registrant Street1:San Luis, 1
    Registrant Street2:
    Registrant Street3:
    Registrant City:Camas
    Registrant State/Province:Sevilla
    Registrant Postal Code:41900
    Registrant Country:ES
    Registrant Phone:+34.955981368
    Registrant Phone Ext.:
    Registrant FAX:
    Registrant FAX Ext.:
    Registrant Email:jqnrubio@ya.com

    18-08-2007, 14:48

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~ten-glupi-kod-z-obrazka

    ale zgloszenie wysyla sie do operatora sieci IP a nie domeny.
    lukasz@chuck:~$ host http://www.welca(...)lca.info is an alias for welca.info.
    welca.info has address 213.194.149.36
    http://www.welca.info is an alias for welca.info.
    http://www.welca.info is an alias for welca.info.
    welca.info mail is handled by 0 welca.info.
    lukasz@chuck:~$ whois 213.194.149.36
    % This is the RIPE Whois query server #2.
    % The objects are in RPSL format.
    %
    % Rights restricted by copyright.
    % See http://www.ripe.(...)r/>&l t;br/>% Note: This output has been filtered.
    % To receive output for a database update, use the "-B" flag

    % Information related to '213.194.149.0 - 213.194.149.255'

    inetnum : 213.194.149.0 - 213.194.149.255
    netname: HOSTINGLMI
    descr: Rango de IPs HOSTINGLMI
    country: ES
    admin-c: MAMS3-RIPE
    tech-c: MAMS3-RIPE
    status: ASSIGNED PA
    mnt-by: AS15915-MNT
    source: RIPE # Filtered

    person: MARCO ANTONIO MATEOS SANCHEZ
    address: HOSTINGLMI
    address: c/ Sepulveda, 111. 2- 2
    address: 28011 Madrid
    phone: +34 914643107
    e-mail: marco_(at)_lomejordeinternet.net
    nic-hdl: MAMS3-RIPE
    mnt-by: EASYNET-ES-MNT
    source: RIPE # Filtered

    % Information related to '213.194.128.0/18AS8220'
    <b r/>route: 213.194.128.0/18
    descr: Loop Telecom Espana
    origin: AS8220
    mnt-by: COLT-ESPANA-MNT
    source: RIPE # Filtered

    % Information related to '213.194.128.0/18AS15915'
    < br/>route: 213.194.128.0/18
    descr: World Wide Web Ibercom, S.L.
    origin: AS15915
    mnt-by: AS15915-MNT
    source: RIPE # Filtered

    % Information related to '213.194.144.0/20AS15915'
    < br/>route: 213.194.144.0/20
    descr: World Wide Web Ibercom, S.L.
    origin: AS15915
    mnt-by: AS15915-MNT
    source: RIPE # Filtered


    czyli do
    person: MARCO ANTONIO MATEOS SANCHEZ
    address: HOSTINGLMI
    address: c/ Sepulveda, 111. 2- 2
    address: 28011 Madrid
    phone: +34 914643107
    e-mail: marco_(at)_lomejordeinternet.net
    lub o jeden stołek wyżej.

    18-08-2007, 15:16

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Piotr098

    To nie na http://www.welca.info jest strona fishingowa ale na http://205.234.204.137/ a nawet powiazana z tym IP jest jakas domena a wlasciwie to http://michaelsmith18.com wpisujac w wyszukiwarce nazwe tej domeny mozna nawet znalesc strony odwiedzane z tego IP. np. Estadísticas del sitio http://www.norbe(...)mith18.c om, 6, 6, 357.42 Kb, 01 Ago 2007 - 02:25. 1-1-7-6a.han.sth.bostream.se, 5, 5, 155.17 Kb, 01 Ago 2007 - 00:32 ...
    http://www.norbelschool.org/awstats/ skin/zero_vote/awstats.pl?lang=es - 81k - Kopia - Podobne strony
    :P

    18-08-2007, 15:47

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Piotr098

    emaile mozna bardzo latwo zdobyc z forum mbanku,
    a moglby ktos podac naglowki z tego maila? z jakiej domeny zostal wyslany mail?
    mozna to sprawdzic w kliencie pocztowym albo na stronie po zalogowaniu jesli jest taka mozliwosc.

    18-08-2007, 15:50

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~yahuto

    Delivered-To: yahuto_(at)_gmail.com
    Received: by 10.114.36.9 with SMTP id j9cs688807waj;
    Sat, 18 Aug 2007 00:42:12 -0700 (PDT)
    Received: by 10.115.109.1 with SMTP id l1mr3942649wam.1187422931638;
    Sat, 18 Aug 2007 00:42:11 -0700 (PDT)
    Received-SPF: fail
    Received: by 10.114.186.32 with POP3 id j32mf514038waf;
    Sat, 18 Aug 2007 00:42:11 -0700 (PDT)
    X-Gmail-Fetch-Info: mariusz_(at)_komisja.pl 1 komisja.pl 110 mariusz_(at)_komisja.pl
    X-From_: nobody_(at)_ns32.hostinglmi.net Sat Aug 18 09:02:03 2007
    Return-Path:
    Delivered-To: mariusz_(at)_komisja.pl
    Received: from ns32.hostinglmi.net (213.194.149.232)
    by m053.home.net.pl with SMTP; Sat, 18 Aug 2007 07:02:02 -0000
    Received: from nobody by ns32.hostinglmi.net with local (Exim 4.66)
    (envelope-from )
    id 1IMIJu-0003v4-AZ
    for dane_(at)_komisja.pl; Sat, 18 Aug 2007 09:02:02 +0200
    To: dane_(at)_komisja.pl
    Subject: Wprowadzenie nowych zabezpieczen.
    Message-ID:
    From: mBank Informacje
    Reply-To: mBank Informacje
    Date: 18:08:2007
    MIME-Version: 1.0
    Content-type: text/html; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Enco ding: 8bit
    X-AntiAbuse: This header was added to track abuse, please include it with any abuse
    report
    X-AntiAbuse: Primary Hostname - ns32.hostinglmi.net
    X-AntiAbuse: Original Domain - komisja.pl
    X-AntiAbuse: Originator/Caller UID/GID - [99 99] / [47 12]
    X-AntiAbuse: Sender Address Domain - ns32.hostinglmi.net

    18-08-2007, 16:00

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Adammik

    hehe tez dostalem taki email, lecz ja niemam konta w mbanku

    18-08-2007, 16:09

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Darayavahu¹

    Trafiłem na kolejny adres, podszywający się pod mBank;

    http://205.234.204.137 /www.mbank.com.pl/index.htm

    S trona identyczna, z tym że jeszcze nie została zgłoszona w Firefox, ani i IE (brak informacji o chęci wyłudzenia danych osobowych, a tym bardziej o samym oszustwie).

    18-08-2007, 17:54

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~karnet

    Również otrzymałem podobną korespondencję. Całość opisałem na stronie http://www.pytan(...)php?stro na=28 - dodatkowo zgłosiłem witrynę z oszustwem za pomocą stosownej opcji w FF

    18-08-2007, 19:43

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Michoo

    Mało ambitna ta próba wyłudzenia. Jak ktoś myśli to nie kliknie i nie poda danych na takiej stronie, jak ktoś głupi to zapłaci od swojej głupoty podatek...

    Co ciekawe jak była w serwisie możliwość wstawienia kodu html do opisu przelewu (co świadczy bardzo źle o autorze tej strony) to nikt afery nie robił, a bank tydzień zastanawiał się komu przekazać informację o dziurze.

    19-08-2007, 00:34

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~ITI

    A ja nie wiem, czy otrzymalem taka korespondencje, a nawet jakby, to i tak ich nie czytam :) nawet z banku :) Po drugie jak wszedlem na tamta strone, to firefox od razu zaalarmowal o probie wyludzenia danych :) - fajnie, jeszcze nie mialem takiego przypadku :)

    19-08-2007, 08:00

    Odpowiedz
    odpowiedz
  • ~Mad Max

    Opera też bez problemu unformuje o próbie oszustwa, więc nie jest źle.

    19-08-2007, 12:54

    Odpowiedz
    odpowiedz
RSS  
Brak danych. Sprawdź później :)
RSS  
Chwilowo brak danych. Sprawdź później :)