Jak właściwie wyposażyć lokal gastronomiczny?

22-01-2018, 08:17

Odpowiednie urządzenie lokalu gastronomicznego tak, by przede wszystkim był on funkcjonalny i spełniał wszystkie potrzeby pracowników oraz gości, na pewno nie jest proste. Oczywiście, jeśli poszczególne inwestycje zostaną przeprowadzone umiejętnie, właściciele już wkrótce powinni się cieszyć idealnie wyposażoną gastronomią.

restauracja mat partnera

Rodzaje lokali gastronomicznych

Bardzo wiele zależy od tego, jakiego rodzaju lokalem gastronomicznym dysponujemy. Naturalnie, dzięki różnorodności swojej specyfikacji miejsca te potrzebują odmiennego sprzętu. Najczęściej myśli się tu o urządzeniu kawiarni, które szybko potrafią sobie zjednywać serca swoich klientów oraz o barach szybkiej obsługi, które w obliczu powszechnego pośpiechu cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Wyposażenie lokalu gastronomicznego powinno być jednak zawsze dobrze przemyślane, ponieważ podczas organizacji tego typu miejsca pracy nie można sobie pozwolić na błędy. W pierwszej kolejności trzeba zadbać o podstawowe sprzęty, bez których nie byłoby możliwe rozpoczęcie działalności i w konsekwencji, wydawanie posiłków.

Jeśli dysponujesz kawiarnią

Kawiarnie to ładnie urządzone, kameralne miejsca, w których goście mają przyjemnie spędzić czas. Jako że sprzyja temu smaczna, dobrze zaparzona kawa, dużą uwagę powinno się poświęcić wyborowi ekspresu. Do takich miejsc naturalnie wprowadza się modele ciśnieniowe, mające większe możliwości jeśli chodzi o sposoby przyrządzania napoju. Trzeba jednak zwrócić uwagę na ich parametry, ponieważ poszczególne egzemplarze różnią się od siebie rozmiarem, układem oraz dostępnością funkcji. Ich dobór zależy od wizji, jaką ma właściciel, dlatego przed zakupem trzeba im poświęcić nieco więcej uwagi.

W przypadku, gdy do kawy mają być podawane ciasta wypiekane na miejscu, warto rozważyć instalację pieca konwekcyjnego. Obowiązkowym wyposażeniem kawiarni okaże się natomiast zmywarka posiadająca funkcję wyparzania szkła, witryna cukiernicza oraz dobrej klasy chłodziarko-zamrażarka. W upalne miesiące dobrze również mieć specjalny dystrybutor do lodów.

A gdy urządzasz bar szybkiej obsługi?

Bar szybkiej obsługi nie musi być duży, jednak muszą się w nim pomieścić podstawowe sprzęty, umożliwiające serwowanie konkretnych posiłków. Przydatny okaże się chociażby grill do rozmaitych burgerów oraz kuchenka indukcyjna, pozwalająca na szybkie i sprawne przygotowywanie poszczególnych dań. Tutaj również musi znaleźć się zmywarka do szkła, a także zmywarka uniwersalna oraz chłodziarko-zamrażarka.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać












RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.