Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Dobry stan zdrowia to efekt zdrowego trybu życia oraz dostarczania organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Jest to szczególnie ważne, gdy wkraczamy w okres wzmożonych zachorowań i jesteśmy narażeni na działanie wirusów i drobnoustrojów. Okazuje się, że dieta na odporność może wówczas podziałać jak tarcza ochronna. Trzeba jednak wiedzieć, co spożywać i jakich składników dostarczać organizmowi, by wesprzeć działanie układu odpornościowego.

dieta na odporność

1. Dieta na odporność – sekret zdrowego życia

2. Jak powinna wyglądać dieta na odporność?

3. Witaminy i minerały, których należy dostarczać w diecie na odporność

Dieta na odporność – sekret zdrowego życia

Nieustannie wzrasta świadomość społeczeństwa na temat wpływu diety i trybu życia na stan zdrowia. Coraz większa rzesza ludzi zwraca baczną uwagę na spożywane produkty oraz wprowadza aktywność fizyczną do codziennego rozkładu dnia. Takie działania są jak najbardziej uzasadnione. Dobry stan zdrowia ma bowiem związek z aktywnym stylem życia oraz zbilansowaną dietą. To w jelitach znajduje się 70% komórek, odpowiedzialnych za obronę organizmu przed infekcjami. Ma to znaczenie, szczególnie kiedy wkraczamy w okres wzmożonych zachorowań i zewsząd atakują nas wirusy i drobnoustroje. Warto wzbogacić wówczas swój jadłospis o bogate w składniki odżywcze produkty i zastosować dietę na odporność, by cieszyć się pełnią zdrowia przez cały rok.

Jak powinna wyglądać dieta na odporność?

Dieta na odporność to tak naprawdę styl odżywiania się, który można stosować przez cały rok. Bogate w minerały, witaminy i substancje odżywcze posiłki mają zbawienny wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale i na działanie wszystkich narządów. Po cenne wskazówki można sięgnąć tutaj – https://www.izielnik.pl/blog/dieta-wzmacniajaca-organizm-co-jesc-na-odpornosc.

Jak zatem powinna wyglądać dieta na odporność? Podstawą jest zbilansowanie diety i zadbanie o różnorodność spożywanych produktów. Ważne są owoce i warzywa – ich udział w diecie powinien być znaczący nie tylko latem, ale także poza sezonem. Warto wiedzieć, że mrożone warzywa i owoce nie tracą wartości odżywczych. Owoce można spożywać pod postacią deserów czy koktajli, a warzywa przemycać w sycących zupach–krem, daniach lub zapiekankach. Warto sięgać także po zioła, które wzmocnią i urozmaicą smak potraw.

Witaminy i minerały, których należy dostarczać w diecie na odporność

Istotnymi elementami są oczywiście witaminy i minerały. Mają bowiem nieoceniony udział we wzmacnianiu układu odpornościowego; między innymi poprzez stymulowanie produkcji interferonu.

Jakich witamin należy zatem dostarczać organizmowi (nie tylko w okresie wzmożonych zachorowań)?

  • Witamina C – poza zbawiennym działaniem na układ immunologiczny, substancja ta wspiera także układ krążenia oraz hamuje procesy starzenia. Znajdziemy ją w produktach zielonych i pomarańczowych. Zawierają ją: acerola, dzika róża, porzeczka, papryka, papaja, brukselka, kiwi, kapusta, natka pietruszki, chrzan.

  • Beta–karoten (prowitamina A) – jest to niezwykle cenna substancja, która ma znaczący wpływ na wzmacnianie odporności. Źródłami beta–karotenu są: suszone morele, jarmuż, marchew, natka pietruszki, dynia, mango, szpinak, szczaw, szczypiorek.

  • Kwasy omega–3 – jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym również układu odpornościowego. Warto nadmienić, że spożywanie rzeczonych kwasów wpływa na wzrost tzw. dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie zły cholesterol. Kwasy omega–3 znajdziemy w takich produktach, jak: ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie, olej lniany i rzepakowy.

  • Witamina D3 – na jej niedobór cierpią szczególnie mieszkańcy naszej szerokości geograficznej, gdyż jest to tzw. słoneczna witamina. Najlepszym sposobem na jej pozyskanie jest wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych oraz suplementowanie w dawce 800–2000 j.m. (dla osób dorosłych).

  • Cynk i selen – są to minerały, które znaleźć można w takich produktach, jak: owoce morza, pestki dyni, seler, fasola, kasza gryczana, migdały, ryby, jajka, kakao, mięso, pełnoziarniste pieczywo.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. Sophos




fot. Freepik




fot. Freepik





Tematy pokrewne:  

tag odpornośćtag dieta