Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Historia yerba mate - skąd znamy yerba mate?

16-08-2019, 07:28

Znana jest również pod nazwą herbata paragwajska. Jest to aromatyczny napój, który ma działanie pobudzające. Rodem wywodzi się on z Ameryki Południowej. Jest to napój przyrządzany z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta pochodzi z bogatego w bujną faunę i florę tropikalnego powietrza Paragwaju Brazylii i Argentyny. To właśnie tam, a także w Urugwaju od wielu wieków cieszą się naparem, który pije się na co dzień przez większość mieszkańców. Warto jednak wiedzieć, że od wielu lat yerba mate zyskuje na popularności także w naszym kręgu kulturowym. U nas docenia się jej przede wszystkim potencjał energetyczne, a także pozytywny wpływ na zdrowie. Nie ma więc nic dziwnego, że yerba mate była nazwą, którą jest podawana jako zdrowsza alternatywa dla kawy.

yerba mate

Historia yerba mate

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale historia yerba mate sięga aż czasów prekolumbijskich. Jej pierwszymi użytkownikami byli Indianie, którzy pochodzili z plemienia Guwai. To właśnie oni odkryli, że żucie liści lub przyrządzanie z niej naparu pozwala na skuteczne zredukowanie zmniejszenia, a także odświeżenie umysłu i zwiększenie koncentracji jednak tubylcy W tamtym okresie nie znali żadnej techniki, która pozwala na zakładanie plantacji. Tak więc susz pozyskiwano wyłącznie z dzikich roślin na terenach Ameryki Południowej. A ze względu ograniczona ilość krzewów każdy z nich uznawany był za święty, a także otaczano go kultem. W tamtych czasach samo picie yerba mate przybierał formę mistycznej celebracji. O tym, że jest to roślina o niepowtarzalnej mocy, może świadczyć to, że pojawia się ona w mitologii, jako święte drzewo, które zostało stworzone przez Boginię. Według Ludowej tradycji ostrokrzew paragwajski miał pojawić się na ziemi za sprawą dwóch bogini, kiedy przerodziły się one pod ludzką postacią i przedarły się przez dżunglę, zaatakował je jaguar. Uszły one z życiem wyłącznie dzięki temu, że w ich sprawie interweniował myśliwy, który celnym strzałem zabił agresywną bestię. Boginie, które powróciły do niebios, postanowiły wynagrodzić swojego wybawcę. Pewnej nocy zasadziły więc przed jego domem tajemnicze niebieskie nasiona. Kiedy myśliwy o poranku przebudził się,natrafił na kilka małych drzewek, które wyróżniały się soczyście zielonymi liśćmi. To była właśnie roślina ostrokrzew paragwajski,który od tego momentu został symbolem przyjaźni i pokoju.

Jak powstaje yerba mate?

Od wysuszenia liści i rośliny, a także do trafienia jej do szklanki mija naprawdę wiele czasu. Rośliny na początek dorastają na plantacjach lub dziko w lesie. Ich zbierania dokonuje się od maja do października. Pracownicy którzy pracują na plantacjach zajmują się podcinaniem gałęzi, a także dokonują wstępnej selekcji liści. W zakładach produkcyjnych poddaje się je suszeniu i rozdrobnieniu. Kiedy surowiec jest już poszatkowany na drobne kawałki, trafia on do klimatyzowanych magazynów. W tamtym miejscu spędzają od ośmiu miesięcy do nawet trzech lat. Wszystko to zależy od pożądanej charakterystyki suszu. Przyjmuje się, że im dłużej liście leżakują, tym łagodniejszy mają smak. Przed trafieniem do paczek i sprzedaży, susz pozostaje mielony jeszcze raz. To właśnie ten proces decyduje o ilości patyczków i pyłu oraz obecności ewentualnych smakowych dodatków. Dodatki do herbaty dodawane są bowiem na samym końcu. Ten opis odnosi się do metody przetwarzania ostrokrzewu paragwajskiego na terenie Argentyny i Paragwaju. Brazylijczycy na ogół pomijają suszenie dymem i leżakowanie w efekcie tego yerba mate, która jest przez nich tworzona ma soczyście zielony kolor, a także wyróżnia się łagodnym trawiastym aromatem.

W jaki sposób działa yerba mate?

Yerba mate jest doskonałym źródłem cennych związków dla organizmu. W liściach yerby znajduje się duża naturalna dawka kofeiny. W zależności od tego jakiego gatunku jest ostrokrzew jej zawartość oscyluje między 0,5 g a 1,5 g na 100 g suszu. Jednak w liściach yerby znajduje się nie tylko kofeina, ale również to tiaminy i albuminy. To również One mają wpływ na to, że yerba ma działanie pobudzające. Zawarte w ostrokrzewu substancje czynne i witaminy przenikają z łatwością do organizmu człowieka, a to dzieje się za pośrednictwem żołądka i jelita cienkiego. Po wypiciu następnie rozprowadzane są one do tkanek. Po tym następuje stymulacja centralnego układu nerwowego, a także pobudzenie pracy mięśni. Co więcej yerba pobudza również pracę serca i przyspiesza przemianę materii. Badania dowiodły, że yerba mate wpływa też na lepszą pracę nerek. A co więcej wspomaga wydzielanie soku żołądkowego. Przyczynia się ona do podniesienia ciśnienia krwi i temperatury ciała, a jednocześnie obniża napięcie naczyń krwionośnych. Niezwykłe właściwości tego naparu przekładają się również na redukcję zmęczenia, a także poprawienie samopoczucia. Największe efekty wypicia yerba mate są widocznie szczególnie w obliczu wzmożonej aktywności fizycznej lub podczas obciążenia intelektualnego. Nie ma w tym nic dziwnego, że yerba cieszy się sławną naturalną stymulacją wśród sportowców i osób, które związane są z branżą kreatywną.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag yerba matetag komunikat firmy