Do czego służy tryb prywatny w przeglądarkach i jak z niego korzystać

27-05-2014, 10:08

Jeśli współdzielisz komputer i przeglądarkę internetową z innymi użytkownikami, zazwyczaj udostępniasz im wiele informacji na swój temat, np. adresy i elementy odwiedzonych stron, treści wpisane w formularzach, informacje o pobranych plikach, nazwy loginów w różnych serwisach. Co zrobić, aby przeglądarka nie gromadziła tych danych? Należy włączyć tryb prywatny, zwany także "incognito", który pozwala użytkownikom na przeglądanie internetu bez zapisywania wielu wrażliwych informacji w historii programu.

Do czego służy tryb prywatny 

Wszystkie popularne przeglądarki na rynku mają wbudowaną funkcję trybu prywatnego. Dzięki niej możesz całkiem skutecznie ograniczyć innym użytkownikom współużytkowanego komputera dostęp do śladów swojej aktywności w internecie. 

Warto włączyć ten tryb, kiedy na przykład sprawdzasz stan konta bankowego lub pocztę e-mail w bibliotece czy na komputerze znajomego. To również dobre rozwiązanie, gdy za pomocą użytkowanego wspólnie domowego komputera kupujesz prezent bliskiej osobie albo sprawdzasz online informacje o stanie zdrowia, którego nie chcesz ujawniać.

Wielu użytkowników korzysta także z trybu prywatnego podczas jednoczesnego logowania na kilka różnych kont w tym samym serwisie, a nawet używając wyszukiwarek internetowych, które zbierają zwykle bardzo dużo informacji o aktywności swoich użytkowników.

Tak działa przeglądarka w trybie prywatnym:

  • odwiedzone adresy stron nie są zapisywane w lokalnej historii przeglądarki,
  • przeglądarka nie zachowa także plików pamięci podręcznej stron internetowych, które w przypadku kolejnych odwiedzin zwykle umożliwiają szybsze ich ładowanie,
  • treści wpisane w formularzach i polach wyszukiwania nie zostaną dodane do listy wpisów funkcji automatycznego wypełniania formularzy, np. dane osobowe czy nazwy kont,
  • przeglądarka nie zapamięta żadnych nowych haseł,
  • nie będą zachowywane ciasteczka (tzw. cookies) ani pliki tymczasowe odwiedzanych stron,
  • pliki ściągnięte z internetu nie będą wymienione na liście pobranych plików, choć po wyjściu z trybu prywatnego pozostaną na dysku,
  • przeglądarka nie zapamięta informacji o zamkniętych kartach i oknach,
  • sesja przeglądarki jest całkiem wyizolowana, dzięki temu można być zalogowanym jednocześnie np. na dwóch różnych profilach tego samego serwisu lub usługi internetowej.

Tryb prywatny nie zapewnia anonimowości

Tryb prywatny często mylnie kojarzony jest przez użytkowników z anonimowym korzystaniem z internetu. Funkcja ta dotyczy tylko użytkowanej przeglądarki oraz informacji zapisanych przez nią na komputerze lub innym urządzeniu, jak tablet lub smartfon, na którym jest uruchomiona.

Wiele danych, jak np. historia odwiedzanych stron, adres IP twojego komputera dodatkowo przechodzi przez serwery dostawcy internetu, sieci biurowej czy publicznego hotspota, z którego w danej chwili korzystasz. Na tych serwerach ustawienia twojej przeglądarki już nie obowiązują, a zatem informacje te mogą być monitorowane. Poza tym każda strona w sieci może zapisywać na swoich serwerach dane dotyczące Twojej aktywności na tej stronie, niezależnie od tego, jakiej używasz przeglądarki i w jakim trybie.

Co więcej, tryb incognito nie uchroni tego, co robisz za pomocą przeglądarki, przed innymi aplikacjami zainstalowanymi na Twoim komputerze. Chodzi tutaj zarówno o legalne programy, które mogą monitorować aktywność, jak np. narzędzia do kontroli rodzicielskiej, a także złośliwe aplikacje do śledzenia i wykradania danych typu trojany, spyware, keyloggery itp.

Zobacz, jak włączyć tryb prywatny w popularnych przeglądarkach >>


  
znajdź w serwisie

RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy