Czy wiesz, że... wszyscy jesteśmy alergikami?

28-08-2017, 09:43

Wokół alergii narosło wiele mitów, wśród których najpopularniejszy jest ten, że alergicy stanowią jedynie kilkanaście procent populacji. W rzeczywistości można uznać, że każdy człowiek jest na coś uczulony, jednak może nigdy nie spotkać się z alergenem, przez co się o tym nie dowie.

alergiczka

Alergeny znajdują się wszędzie

Alergeny znajdują się w powietrzu, wodzie, pożywieniu, a nawet w przedmiotach codziennego użytku. Mianem alergików określa się osoby, które odczuwają dotkliwe skutki kontaktu z alergenami częściej niż reszta populacji. Niemniej, reakcja uczuleniowa może wystąpić u każdego. Najmniej podatne na nią osoby zaobserwują u siebie wysypkę, zapalenie spojówek czy katar sienny jedynie, gdy dotknie ich alergia krzyżowa, natomiast osoby mające problemy z nieprawidłową pracą układu odpornościowego mogą cierpieć na atopowe zapalenie skóry. AZS najczęściej dotyka niemowlęta i małe dzieci, jednak zazwyczaj znika samoistnie po ukończeniu przez dziecko 3 lub 4 roku życia. Maluchy często nie tolerują pewnych pokarmów (np. mleka krowiego, czekolady, jajek), przez co na ich skórze pojawia się swędząca wysypka. Objawy stopniowo zanikają wraz z wiekiem, a w dorosłym życiu mali atopicy zwykle są zupełnie zdrowi.

Najwięcej dorosłych jest uczulonych na różnego typu pokarmy, o czym można przeczytać na http://alergiko.pl/najpopularniejsze-rodzaje-alergii/. Wśród najsilniej alergizującej żywności znajdują się: orzechy, owoce morza, mleko krowie, miód, kakao, a także owoce pestkowe. Alergia pokarmowa może jednak dotyczyć każdego produktu żywnościowego, dlatego zdarza się, że niektóre osoby obserwują pokrzywkę czy biegunkę, gdy spożyją niektóre przyprawy lub produkty, które są jadane na co dzień w innych częściach świata. Na http://alergiko.pl/ można zapoznać się z najczęstszymi objawami, jak również poznać rzadkie reakcje alergiczne, jakie towarzyszą uczuleniu na pewne pokarmy.

Nieco rzadszym typem alergii jest alergia kontaktowa. Najczęściej objawia się wysypką po kontakcie skóry z uczulającą substancją. Najwięcej osób skarży się na występowanie pokrzywki na skutek kontaktu z metalami (zwłaszcza z niklem), środkami chemicznymi i lateksem.

 

Zima przyjazna alergikom

Zwykle uważa się, że alergicy dobrze czują się jedynie zimą. Jest to prawdą w przypadku wielu osób, które dotknęła alergia wziewna – wiosna, lato i jesień to czas pylenia roślin, które są główną przyczyną zapalenia spojówek, nieżytu nosa i suchego, męczącego kaszlu. Pozostali alergicy, uczuleni choćby na orzechy, muszą uważać przez cały rok, gdyż śladowe ilości orzechów mogą znajdować się praktycznie w każdym kupowanym produkcie. W takiej sytuacji nawet zima nie jest przyjaznym okresem dla osoby uczulonej.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl

***


Komunikaty Firm to gwarantowane publikacje informacji prasowych i artykułów Twojej firmy lub Klientów Twojej agencji w Dzienniku Internautów, zawierające aktywny link, grafikę oraz możliwość wstawienia treści multimedialnych (YouTube, Vimeo).

Artykuły pozostają w serwisie co najmniej przez 12 miesięcy. Redakcja nie ingeruje w treść komunikatów firm.

Artykuły oferowane są pojedyńczo, w pakietach lub abonamencie (najtańsza opcja). Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu: reklamawdi@webtango.pl.


Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać













RSS  
RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  

idealdesign.pl - meble designerskie
Serwisy specjalne: