Aranżacja lokalu gastronomicznego

25-09-2018, 08:40

Zarówno otworzenie nowego jak i adaptacja starego lokalu gastronomicznego wymaga dużego nakładu zarówno finansowego jak i pracy. Oprócz wybrania odpowiedniego menu dopasowanego pod odpowiednią klientelę musimy zadbać też o wystrój, aby chętnie do nas wracali.

mat partnera

Na samym początku

Jeszcze przed zaczęciem załatwiania wszystkich spraw i pozwoleń warto przyjrzeć się okolicy. Sprawdzić kto pojawia się w okolicznych barach, co zamawia, czy są to stali miejscowi bywalcy czy przyjezdni. Następnie sprawdzić konkurencję pod względem ceny, standardów oraz jakości.

Inspekcja wyszła wzorowo

Jak po odwiedzeniu okolicznych atrakcji wiemy, że mamy szansę zaistnieć, a dokładniej to odbić bezlitośnie klientów konkurencji, możemy się zabrać do dzieła. Najpierw pozałatwianie wszystkich pozwoleń, następnie dopracowanie menu i wystrój wnętrza.

Zatrzymać klientów na dłużej

Wnętrze bardzo się liczy w restauracjach. Odpuśćmy sobie od razu plastik. Lepiej stawiać na drewno. Teraz od naszej klienteli zależy jaki to ma być dokładnie design, czy bardziej pod tradycję, czy nowoczesny wygląd.

Knajpa pod turystów

Dobrym pomysłem jest adaptacja miejscowej chaty albo charakterystycznego dla danego regionu wnętrza. Nad morzem będzie dobrze się do tego nadawać boksy na kształt koi, znane wszystkim z filmów lampy, sztuczne kwiaty imitujące wodorosty oraz elementy wyposażenia statków. Dużo można czerpać z filmów, na ludzi to działa,. No i oczywiście jedzenie musi być pyszne, swojskie i nawiązujące do miejscowych przysmaków.

Stara karczma w środku miasta

Stare, okopcone drewno, grubo ciosane belki stropu, specjalnie przyciemnione. Do tego oddzielone stoliki przepierzeniami z desek do połowy wysokości. Wszystko ma być stabilne. Naczynia również w stylu takiej karczmy rodem z filmów kostiumowych. Wszystko spowite ciepłym światłem lamp umieszczonych pod sufitem tworząc cienie w rogach Tutaj też można podawać jedzenie niewyszukane, ale musi być wyśmienite.

Sezonowość w restauracjach

Część restauratorów zmaga się jeszcze z kwestią sezonowości. Szczególnie wyraźnie widać to w miejscach turystycznych. Jeśli zamierzamy mieć otwarty lokal przez cały sezon warto zadbać aby równie często jak przyjezdni zaglądali też do niego miejscowi. Co za tym idzie należy też pamiętać o sezonowych elementach wystrojów wnętrz. Duży wybór dodatków znajdziemy w hurtowni dekoracji świątecznych (jak Bomm.pl), poza tym można uzyskać w nich niższą cenę niż w sklepach detalicznych.

Samo otwarcie lokalu gastronomicznego nie da nam gwarancji zysku. Musimy zrobić wszystko aby uzyskać stałych klientów, którzy wyrobią nam renomę. Dlatego warto dbać o detale takie jak wnętrze czy świąteczne dekoracje. Na równi z nimi powinno być menu, najlepiej bazujące na świeżych miejscowych produktach, co też może być reklamą dla restauracji.

Źródło:


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
To warto przeczytać




fot. Fotolia




RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Październik 2018»
PoWtŚrCzwPtSbNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Serwisy specjalne:
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.